Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Van Missie naar Strijd – Eric Heres & Bruno SteinFort.

Van missie naar strijd

  • Uitgever: Futuro Uitgevers
  • Nederlands
  • Druk: 1
  • 9789492221957
  • juni 2019
  • Paperback
  • 148 pagina’s

Bedank hierbij Futuro Uitgevers voor het beschikbaar stellen voor dit boek.

Achterklep:

nhoud
Twaalf verhalen. Eerlijk. Ontroerend. Intiem. Uniek. Van oorlogsveteranen, hun partners, hun kinderen, hun hulpverleners. Over wat het betekent als ‘onze jongens en meiden’ na terugkeer van een uitzending de oorlog niet meer uit hun hoofd krijgen. Hoe daardoor het ‘gewone leven’ tot een dagelijks monster verwordt. En hoe zij vervolgens samen, in stilte en niet zelden jaren, worstelen om het leven weer op de rit te krijgen. Geknakt door PTTS (post traumatic stress syndrom), moral injury of andere (lichamelijke) klachten die voortkomen uit opgelopen oorlogstrauma’s.

‘Van missie naar strijd’ maakt duidelijk hoe hoog de prijs is die voor onze vrijheid wordt betaald. Immers, ‘onze jongens en meiden’ worden door onze politici op missie gestuurd. Om elders in de wereld, en daardoor ook hier, vrijheid te brengen en te borgen. Maar niemand gaat op missie om gebroken terug te komen!

Dit boek geeft een soms onthullend inzicht in de wereld van de veteranen, hun geliefden, vrienden en familie. Sommigen durven hun kinderen niet meer naar school te brengen, voor anderen is een bezoekje aan een supermarkt al een beproeving. Er zijn zelfs veteranen die niet meer buitenkomen en met de gordijnen dicht in het eigen huis een veilige plek zoeken. Weer anderen vrezen hun eigen emotionele uitbarstingen evenals hun partners, kinderen, familieleden en vrienden trouwens. Velen krijgen de koers weer te pakken, maar moeten daar samen met hun dierbaren wel bewonderenswaardige inspanningen voor leveren.

‘Van missie naar strijd’ kan zonder overdrijving een uniek boek worden genoemd. Niet eerder vertelden zoveel verschillende oorlogsveteranen, partners, kinderen, verzorgers hun eigen verhaal. Hun eerlijke en ontroerende vertellingen staan symbool voor de ruim 650.000 militairen die namens ons land sinds 1940 zijn ingezet, in drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Nederland telt momenteel 113.750 veteranen. Hoeveel van hen de oorlog niet meer van het netvlies krijgen is onbekend, maar heel veel mannen en vrouwen worstelen met de naweeën van hun uitzending.

In het boek worden niet alleen unieke verhalen verteld. Er is ook aandacht voor het (als leek) herkennen van verschijnselen zoals PTTS, moral injury of andere vormen van trauma’s. Ook worden officiële en officieuze instanties beschreven die, vaak dag en nacht, klaarstaan om wanneer nodig veteranen een luisterend oor te bieden. Daarnaast wordt ingegaan op de mogelijkheid tot het opleiden van een wel heel unieke kameraad voor de oorlogsveteranen: de hulphond. En voor wie meer over het onderwerp wil lezen, wordt een aantal lezenswaardige boeken genoemd.

Mijn mening:

Een interessant verhalenbundel over veteranen, welke niet ongeschonden van hun missie komen.

Interviews vond ik interessant en had het best wel met ze te doen. Wij Nederlanderse burgers mogen ze best wel vaker bedanken voor hun missies. Ze zien mensen overlijden op een niet fijne manier.

Hier en daar artikelen met meer informatie over veteranen en hulp en over ptss. Dat vind ik goed in dit boek dat deze ziekte goed centraal staat. Ik volg beide auteurs op Instagram.

Vind het goed dat er nu ook hulphonden voor veteranen komen. Dat zal voor hen echt gaan helpen. Het is zeker een aanrader om dit boek te lezen juist om meer over veteranen te weten te komen. Lees verschillende boeken over oorlog, geschiedenis met oorlog boeken. Juist omdat we niet mogen vergeten dat we allemaal mensen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *