Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Tamar – Monique Hoolt.

Tamar

  • Auteur: Monique Hoolt
  • Uitgever: Futuro Uitgevers
  • Nederlandstalig
  • 200 pagina’s
  • 9789492221643
  • februari 2017

Bedank Futura uitgevers voor het beschrikbaar stellen voor het boek.

Achterklep:

Een vrouw stuift de hoek om, haar mantel wappert om haar benen, de sjaal om haar hals achtervolgt haar als een fladderende kraai. Ze kijkt over haar schouder en stopt. Met haar vuist bonst ze op iedere deur in de straat, met haar andere arm klemt ze een bundel in een groene deken stevig tegen haar borst. “Help me alstublieft!” Een hoge overslaande stem. Niemand doet open. Oktober 1943. Tamar is negen maanden oud als haar moeder, op de vlucht voor Duitse soldaten, haar in de armen van een onbekende vrouw duwt. Het Joodse meisje groeit op in een pleeggezin en krijgt te maken met alle gevaren die de Tweede Wereldoorlog met zich meebrengt, van verraad en NSB’ers tot bombardementen. Tamar gaat over het maken van morele keuzes in oorlogstijd en wordt door drie vrouwen verteld. Machteloze kleine mensen zoeken naar verklaringen om iets gruwelijks te begrijpen, het politieke drama is gevat in een ontroerend en meeslepend verhaal. Hoe overleef je een oorlog als je niemand kunt vertrouwen? ‘Tamar is een knap debuut! De personages zijn beeldend neergezet. Hoolt ziet bovendien kans de emoties van de vrouwen en hun verschillende dilemma’s op een subtiele en respectvolle wijze te verwoorden.’ Boekenrecensente Hanneke Tinor-Centi

Over de auteur: Monique Hoolt (1965) woont sinds negen jaar in Le Marche. Op het Italiaanse platteland vond zij de rust om haar roman te schrijven. Dat haar eerste boek zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog komt voort uit haar fascinatie voor deze zwarte periode in de geschiedenis. Monique is verder werkzaam als freelancer, online communicatie en copywriting

Mijn mening:

Een spannend verhaal waar je zeker kippenvel van krijgt. Waar verzet en vijand dicht bij elkaar over de vloer komen.

Wat zou jij doen met deze situatie als je een kind in hand krijgt. Wat bezielde de nazi’s om zoveel slachtoffers te maken? Zullen ooit deze vragen wel beantwoord kunnen worden? Denk het eigenlijk niet. Dit is een mooi debuut van Monique Hoolt.

Het boek begint met een vrouw dat niet joods is en vangt Tamar op. Al gauw kom je achter dat in de familie NSB’ers zitten. Kan ze het kind geheim houden en worden ze niet ontdekt? Je voelt de spanning en je ziet het voor je.

Je hoopt ook voor Anna en de moeder van het kind op een goede afloop. Maar als je dat wilt weten zal je het boek moeten lezen. Het is een aanrader.

Het verhaal wordt vertelt in drie personages. Elk met hun eigen herinneringen en keuzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *