Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Oorlogwinter – Jan Terlouw.

image

Achterklep:
Auteur: Jan Terlouw
Nederlands
172 pagina’s
Lemniscaat, Uitgeverij
film midprice
mei 2011

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. Nederland is bedekt door een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis mocht gaan, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers.

Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Michiel moet als een volwassen man zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen….

Mijn mening:
Michiel is een jongen van veertien die midden in de tweede wereldoorlog opgroeit. Hij kan niet wachten wanneer hij mee mag doen in het verzet.
Michiel woont vlakbij Zwolle in een dorpje, De vader van Michiel is niet blij dat zijn zoon in het verzet wil.
Omdat hij vind dat zijn zoon nog te jong ervoor is.

Michiel vind alles is de oorlog nog spannend maar dat veranderd zodra hij zelf in het verzet komt en veel gruwelijkheden te zien krijgt. Die hij op zijn manier moet verwerken.
Het is als luisterboek wel een leuk boek. Je krijgt door het voorlezen van Jan Terlouw en natuurlijk ook geschreven door Jan. Een mooi beeld van de schrijver en het verhaal. De oud Nederlandse woorden en de tijdvlak van het verhaal is mooi om te zien wat al die gruwelijkheden met je doet.

Luisterbieb is een app van de biboltheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *