Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Oorlogsvader – Caterine Keyl.

Oorlogsvader

  • Nederlands
  • Digitaal luisterboek
  • 9789179956936
  • 04 mei 2021

Achterflap:

Als Catherine Keyl tijdens een barbecue tijdens een spelletje Triviant ontdekt dat geen van de aanwezige jongeren weet wat of wie ‘een nazi’ is, is ze verbijsterd. Nazi’s en alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, tekenden haar jeugd. Haar vader had in concentratiekamp Sachsenhausen gezeten.
Hij overleefde, maar liep een zwaar trauma op. Hij was daarna altijd en eeuwig bezig met de oorlog. Op de meest ongelegen momenten werd zijn gezin geconfronteerd met zijn kampverhalen vol gruwelijke details, en dan het liefst tijdens verjaarspartijen als de kamer vol visite zat.

Als Catherine carrière maakt bij de televisie neemt ze zich voor ‘belangrijk nieuws’ te maken. Haar joodse opa, oma en andere familieleden draafden gehoorzaam op toen ze werden opgeroepen om naar een werkkamp te vertrekken. Van daaruit kregen ze een enkele reis naar de vernietigingskampen, de gaskamer in. ‘Als zij goed waren voorgelicht, was dat niet gebeurd,’ vindt Catherine. Zij beschouwt het daarom als haar grote plicht via de televisie mensen voor te lichten.

Ondertussen duikt zij, na dat gesprek met de onwetende jongeren, in haar jeugd. Hoe was het om op te groeien in naoorlogs Den Haag, maar ook wat bezielde haar vader zijn gezin zo in zijn leed mee te trekken? Ze ontdekt opzienbarende dingen. Haar vader zat in het verzet, hij werd helemaal niet als jood opgepakt want hij had een vals persoonsbewijs. En: haar vader was een held. Waarom heeft hij die dingen nooit aan iemand verteld?

In een aangrijpende terugblik haalt Catherine Keyl niet alleen haar jeugd op en vertelt ze over haar zoektocht naar de emoties van haar vader, maar ze vertelt de luisteraar ook veel ins en outs over haar werk bij de diverse omroepen. Werk dat altijd doorgaat. Op het moment dat haar vader op sterven lag, moest ze glimlachend haar gasten in de studio verwelkomen: ‘Wat ben ik blij dat u bent gekomen.’ The show must go on. In de stijl van haar heldhaftige vader.

Catherine Keyl schreef een ontroerend en zeer persoonlijk boek, om met een brok in de keel te luisteren.

Mijn mening:

Een mooi beschreven boek over haar vader. Had af en toe een brok in de keel van haar verhaal.

Blijkt wel weer dat er te weinig gepraat is door de generatie welke de oorlog heeft meegemaakt.

Vooral in hun eigen gezinnen. Een aanrader als je van persoonlijke verhalen houdt over de tweede wereldoorlog.

Ook een persoonlijke verhaal van haar zelf. Ze heeft ook genoeg meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *