Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Ons kamp – Marja Vuijsje.

Ons kamp

  • Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  • Nederlands
  • Druk: 1
  • 9789045019376
  • februari 2012
  • E-book
  • EPUB met digitaal watermerk

Achterklep:

Een min of meer Joodse geschiedenis De vader van Marja Vuijsje, Nathan Vuijsje, overleefde Auschwitz omdat hij zo mooi trombone kon spelen. Na de bevrijding bleef hij vertellen over dat ‘rotkamp’ – dag in dag uit, jaar in jaar uit. Maar over zijn ouders, zijn broer en zijn zus zweeg hij liever. Marja Vuijsje verdiepte zich in het achtkoppige Amsterdamse bakkersgezin waarin haar vader opgroeide. Voor de oorlog verhuisde de familie van het armoedigste deel van de Jodenhoek naar de overwegend sociaaldemocratische Transvaalbuurt en van daar naar een eigen bakkerij in de Weesperstraat. Vier zonen overleefden de oorlog. Hoe pakten zij hun leven weer op? Welke betekenis kreeg Israël voor hen? En wat gaven zij hun kinderen en kleinkinderen van de oorlog en van hun joodse wortels mee? Tegen het decor van de eerste decennia van de twintigste eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de nasleep en verwerking daarvan schreef Marja Vuijsje een meeslepende familiegeschiedenis die de lezer van Amsterdam naar Jeruzalem voert en weer terug.

Mijn mening:

De eerste hoofdstuk gaat over het opgroeien van haar vader. Door de programma Een bezeten wereld kreeg ik al een goed beeld bij wat er allemaal om ging bij haar familie. Ook de gedachtengangen begreep ik helemaal.

Door het hele boek krijg je steeds meer beeld over de gevolgen van de kinderen van slachtoffers van Holocaust. Ook in de jaren waar alles werd weg gestopt.

Het jaar dat ik ben geboren werd er langzaam over gesproken. Het was een interessant boek om te lezen. De meeste auteurs in dit boek heb ik al gelezen. Kreeg zelfs nog een herinnering van Facebook dat ik primo Levi zijn boek vorig jaar of dat jaar daarvoor heb gelezen.

Het is echt wel terugkeerde onderwerp op mijn blog elke keer rond dezelfde periode. Soms zelfs zonder ik het in de gaten heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *