Site icon Liefde voor boeken Amanda

Ode aan de auteur: Carry Slee.

ode aan de auteur

Hallo lieve lezers,

Het is hele lange tijd geleden alweer dat ik een artikel over een auteur heb geschreven. Omdat ik er gewoon weg niet aan toe kwam. Met deze periode kan ik hierin best wel veel over auteurs gaan schrijven. Natuurlijk over hun boeken en over wie ze zijn.

Dit maal is Carry Slee aan de beurt.

Iedereen kent Carry Slee wel van haar boeken en haar films. Toen ik zelf klein was had ze ook al boeken geschreven. Ze is dan ook een van mijn favorieten kinderboekenschrijvers.  Heb dan ook al wat boeken van haar gelezen. Helaas nog lang niet alles.

Carry Slee haar levensloop:

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het kindertijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden algauw meer jeugdboeken. In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk Bikkels.

In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 12+ boeken werden razend populair. In haar boeken maakt Carry Slee onderwerpen als discriminatie, drugs en pesten inzichtelijk en bespreekbaar voor jongeren en dat werd zeer gewaardeerd door de doelgroep, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving (zie rechts van dit artikel een overzicht van alle prijzen). Na ruim tien jaar verschijnt er op 9 september 2015 weer een nieuwe jeugdroman: Kapot.

Onder het pseudoniem Anne Mileau schreef Carry Slee een drietal kinderboeken die qua stijl en onderwerp afwijken van haar andere boeken: Haas en Kip, Anne en De verborgen prins. Deze boeken werden echter lang niet zo succesvol als de boeken die ze onder haar eigen naam publiceerde.

Met Moederkruid (2001) debuteerde Carry als schrijfster voor volwassenen. Dit boek werd hetzelfde jaar nog genomineerd voor de NS Publieksprijs. Moederkruid vormt samen met Dochter van Eva (2002) en De toegift (2005) een autobiografisch drieluik. In totaal heeft Carry nu zes volwassenenboeken geschreven. Na De Toegift verschenen Ooggetuigen (2007), Mam, je wordt oma! (2010) en Strijken (2013).

Na zich een aantal jaren te hebben gericht op boeken voor jongeren en volwassenen, keert Carry in 2008 terug naar de jeugd met haar populaire serie Dat heb ik weer (10+). Van deze serie zijn inmiddels vijf delen en een testjesboek verschenen. De hoofdpersoon Britt spreekt vooral meisjes enorm aan, vanwege de herkenbare problemen die zij doormaakt. Deze gaan veelal over verliefdheid, vriendjes, beste vriendinnen en roddels.

In 2009 richt Carry zich op een nieuwe doelgroep: in dat jaar verscheen Bangkok boy, Carry’s eerste boek voor middelbare scholieren en studenten. Daarna volgen algauw meer 16+ boeken van haar hand: Fatale liefde (2010), Joël (2011) en Brainwash (2012). Carry Slee is daarmee een van de weinige auteurs in Nederland geworden die zich met succes op alle doelgroepen richt.

Zeven van Carry’s 12+ romans zijn inmiddels verfilmd waaronder Spijt! , Afblijven en Timboektoe. In 2012 won de verfilming van Razend een Rembrandt Award voor Beste Jeugdfilm. Zomer 2015 zijn de audities voor de verfilming van Kappen begonnen. De film verschijnt 23 juni 2016 in de Nederlandse bioscopen.

In 2010 vierde Carry Slee haar 20-jarig schrijversjubileum. Ter gelegenheid hiervan én omdat ze met haar boeken een grote rol heeft gespeeld in de leesbevordering van kinderen, kreeg ze een koninklijke onderscheiding: ze werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Boeken:

Gekleurde links gaan naar gelezen boeken en recensie van dat boek toe.

Voor kinderen/jongeren

Voor volwassenen

 

Zoals jullie zijn heeft ze heel veel boeken geschreven, Ze blijft ook schrijven. Het kan dat er af en toe de lijst niet compleet is. Zal dan ook proberen alle boeken in dit artikel te zetten. Je kan dit artikel rustig opslaan want ik zal proberen zoveel mogelijk boeken van haar te gaan lezen en recenseren.

Exit mobile version