Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Na het Achterhuis – Bas van Benda-Beckmann.

Na het Achterhuis

  • Nederlands
  • Luisterboek
  • 9789021428154
  • januari 2021
  • Verteller: Hymke de Vries

Achterflap:

Op 27 januari 1945 werd Otto Frank door Russische soldaten bevrijd uit kamp Auschwitz. Op dat moment begon niet alleen zijn reis naar huis, maar ook zijn lange zoektocht naar informatie over wat er was gebeurd met zijn vrouw Edith, zijn dochters Margot en Anne en de vier andere mensen met wie hij twee jaar lang ondergedoken had gezeten aan de Prinsengracht in Amsterdam: Hermann en Auguste van Pels, hun zoon Peter en Fritz Pfeffer. In de maanden na zijn bevrijding zou Otto Frank ontdekken dat hij als enige van deze acht de Holocaust had overleefd.
Na het Achterhuis vervolgt de zoektocht die Otto Frank zelf is begonnen. Het is een ultieme poging om, op basis van diepgravend archiefonderzoek en beschikbare getuigenissen, zo precies mogelijk te reconstrueren wat er met de acht onderduikers is gebeurd na hun arrestatie op 4 augustus 1944. Dit levert een confronterend verslag op, dat niet alleen laat zien hoe afschuwelijk de omstandigheden in de kampen waren, maar ook dat er – na zoveel jaren – nog steeds nieuwe informatie boven water komt en nieuwe inzichten ontstaan over het leven en de dood van Anne Frank en haar lotgenoten.

Mijn mening:

Een indrukwekkend boek waar er verder na de feiten worden gekeken dan na het dagboek van Anne Frank.

Hoe ging het na het Achterhuis met de onderduikers? Hoe was hun reis naar Westerbork gegaan?

Ook hoe ze vermoedelijk hebben overleefd en door vele getuigen van de kampen te spreken en of lezen en documentatie van de getuige van de gruwelijkheden.

Helaas weten we nog steeds niet alles wat er gebeurd is met ze. Al zijn er nog steeds veel onderzoeken naar de verschillende invalshoeken van de Achterhuis en het hele gebeuren van familie Frank.

Dit zal zeker niet de laatste boek over familie zijn dat ik lees of luister. Het is een aanrader om te lezen of luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *