Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Luma – Lydia Brewster.

Luma

  • Uitgever: Futuro Uitgevers
  • Nederlandstalig
  • 180 pagina’s
  • 9789492221971
  • april 2018

Bedank hierbij Futuro Uitgevers voor het beschikbaar stellen voor dit exemplaar.

Achterklep:

De autobiografische roman Luma vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in een voor haar onveilige wereld. Leef mee met de soms bizarre avonturen die het hoofdpersoon meemaakt tegen de achtergrond van twee totaal verschillende culturen, die van Nederland en Suriname.

Zo valt haar oog keer op keer op de verkeerde mannen. Deze keuzes pakken niet zo goed uit voor haar en dwingen haar enkele malen om weer haar koffers te pakken richting een van de twee landen. Het leven heeft voor haar een constante factor en dat is een oom die haar op jonge leeftijd langdurig seksueel heeft misbruikt.

De vraag die iedere keer weer zal opkomen is: zal het haar lukken om haar leven op orde te krijgen? Luma is, ondanks de vele trieste zaken die er spelen, een verhaal met een lach en een traan.

Mijn mening:

Een herkenbaar verhaal over seksueel misbruik. Het komt bij mij erg dichtbij.

Het boek pakt je direct bij je strot want je ziet precies waar die persoon met Luma heen wil. Ook hoe ze hem beschrijft pakt je beet. Luma is een onzeker meisje die voor iedereen klaar staat maar zichzelf eigenlijk elke keer weg cijfert.

Met haar roots van Suriname maakt het cultuur soms een beetje moeilijk en discriminatie is vaak ook aan de orde. In die tijd wordt er nog vaak over neger enz geroepen.

Helaas blijft Luma in een negatief zelfbeeld hangen en weet niet hoe ze haar leven anders kan inrichten. Wat eigenlijk niet vreemd is slachtoffer van seksueel misbruik vaak zo is.

Voor lotgenoten en voor niet lotgenoten erg fijn boek om achter te komen waarom slachtoffers deze rol kiezen. Het is een aanrader om te lezen door de korte hoofdstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *