Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Liefde zonder vlinders – Merel van Groningen.

Liefde zonder vlinders

Wil hierbij Vraag het de politie.nl bedanken voor de gewonnen boek. Vind dit erg belangrijk dat jonge meiden en jongens weten wat er allemaal gebeurd in de wereld. DIt is soms dichterbij dan wij denken.

  • Uitgever: Just Publishers / Veltman Distributie BV
  • Nederlandstalig
  • 240 pagina’s
  • 9789089759801
  • oktober 2015

Achterklep:

Jongeren over grensoverschrijdend seksueel gedrag.
Tijdens de voorlichtingsdagen die zij op scholen verzorgt sprak Merel van Groningen met tientallen jongeren.

Jongeren worden steeds vroeger seksueel actief. Op internet worden de meest intieme details uitgewisseld. De smartphone waarmee ze versmolten lijken is daarbij een onvoorspelbaar wapen. Tijdens de voorlichtingsdagen die zij op scholen verzorgt sprak Merel van Groningen hierover met tientallen jongeren.

In Liefde zonder vlinders zijn de meest in het oog springende praktijkcases geselecteerd.
Waarom krijgt het ene kind een abortus en laat het andere zich oraal bevredigen door ‘domme meisjes’. Termen als ruilsex, grooming, sexting, cyberporno en digitaal pesten komen naar voren. Wat houden deze in? Hoe is het mogelijk dat jongeren bereid zijn te liegen, te bedriegen en te kwetsen zonder enig benul of besef van wat ze een ander daarmee aandoen?

De cases die Merel van Groningen optekende legde zij voor aan een team deskundigen op het gebied van zedenzaken, jeugdzorg, pedagogiek en jongerenseksualiteit. Ook verwerkte Van Groningen ervaringen uit haar eigen hulpverlenerspraktijk.

Liefde zonder vlinders is een absolute eyeopener voor iedereen die tieners in zijn/haar omgeving heeft, zoals ouders, docenten, maatschappelijk werkers en jeugdwerkers. Maar het is vooral ook een boek voor jongeren waar seksuele voorlichting gevoelig ligt.

(Lezersreactie van een politiefunctionaris) ‘Je verhalen lezende kan ik alleen maar zeggen dat ik ze allemaal herken en dat ik ze allemaal verontrustend, zorgwekkend, en tegelijkertijd onbegrijpelijk vind. De virtuele wereld van jongeren is een onderdeel van de samenleving waarop ouders iedere grip kwijt lijken te zijn. Ik weet zeker dat jouw boek hen duidelijkheid zal geven.’

De boeken van Merel van Groningen die zelf als tiener werd misbruikt, zijn taboedoorbrekend. Anno nu is ze een veelgevraagd spreker op scholen en neemt ze deel aan verschillende (overheids)projecten tegen seksueel misbruik.

Mijn mening:

Een ingrijpende boek met negen verhalen die erg schrijnend zijn en nog altijd dagelijks aanwezig bij veel mensen. Jonge meiden maar ook zeker jongens kunnen ervoor in aanmerking komen.

Waarom ik toen mee gedaan heb aan de winachtie bij vraag het de politie omdat ik er zelf ook ervaring in heb. Daarover ga ik natuurlijk niet over uitwijden. Vind het goed hoe Merel van Groningen zich voor deze doelgroep inzet. Zal ook zelf nog proberen bepaalde scholen te vragen of ze wat met MVG-project wat mee kunnen. Aangezien ik vroeger ook voor pesten in heb gezet (eigenlijk nog steeds wil gaan doen) vind ik dit ook erg belangrijk voor onze jeugd. De jeugd is tenslotte onze toekomst en moeten we goed voor zorgen.

Je leest in verhalen hoe gezinnen ontwricht worden en de kinderen niet weten wat ze ermee aan moeten. Ze schamen zich vooral en hebben spijt hun keuzes. Mocht je geen ervaring in loverboysproblematiek  is niet erg met dit boek. Het is ook erg handig als je ouder bent om dit boek te lezen of oom of tante.

Er wordt ook aandacht geschonken aan vaders op het einde want die worden helaas vaak vergeten. Ik heb vroeger zelfs samen met mijn vader staan huilen over wat mij was overkomen. Dat zal ik nooit meer vergeten. Samen gaan huilen om dingen die in je gezin gebeurd.

Dit is een aanrader als je kinderen in huis hebt. Het hele gezin kan er last van krijgen en dat wil je als ouder of als kind natuurlijk niet. Dan is er alleen een deel niet aan onderwerpt de lovergirls. Merel van Groningen vind ik een goed persoon door haar eigen ervaring.  Mocht je ergens mee zitten en je wilt haar iets vragen of je verhaal kwijt kunnen dan is ze te vinden op twitter en facebook. Stuur haar gerust een prive berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *