Leraar in oorlogstijd – Mart Benders.
01/11/2019
- Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
- Nederlands
- 1e druk
- 9789045219721
- april 2019
- Paperback
- 304 pagina’s
Bedank hierbij Karakter Uitgevers voor het beschikbaar stellen voor dit boek.
Achterklep:
Johan Benders, charismatisch leraar Nederlands en geschiedenis aan het Amsterdams Lyceum, wordt op 5 april 1943 door de Duitsers opgepakt en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Hij wordt niet alleen verdacht van hulp aan Joden, maar ook van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij bang is dat hij onder druk van de martelingen zal doorslaan, springt hij van de derde ring in de gevangenis naar beneden. Hij overleeft zijn val niet.
Mart Benders wordt enkele maanden na de dood van haar vader geboren. Lange tijd heeft zij geen weet van de rol die haar vader in de Tweede Wereldoorlog vervuld heeft. Over de oorlog werd niet gesproken. Als zij zelf leerling wordt aan het Amsterdams Lyceum, de school waaraan haar vader tot aan zijn dood les gaf, loopt ze rond in een wereld die haar vader beter kende dan zij.
Leraar in oorlogstijd is de reconstructie van een vader. Aan de hand van brieven, foto’s en verhalen van mensen die haar vader gekend hebben, en die hem als leraar gehad hebben, leert Mart haar vader kennen en weet zij hem een waardige plek te geven. Niet alleen in haar herinnering, maar ook in onze collectieve geschiedenis.
Mijn mening:
Het is best wel een luchtig geschreven boek maar toch voel je de heftigheid door sijpelen van de oorlog. Hoe Mart haar vader, leraar van amsterdamse lyceum voor Joden en onrecht heeft gestreden.
Johan maakt flink indruk op zijn leerlingen om verschillende redenen. Mart kent haar vader helemaal niet want voor zij geboren wordt pleegt haar vader zelfmoord in de gevangenis om anderen te beschermen.
Het is een aanrader om te lezen als je van dagboek verhalen houdt en geschiedenis interessant vind om te lezen is deze echt aan te raden.
Ook voor jeugd vanaf vijftien of misschien jonger is het best mogelijk om te lezen. In het boek worden geen moeilijke woorden gebruikt.