Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Kopgeld – Ad van Liempt.

Kopgeld

  • Nederlands
  • E-book
  • 9789460030680
  • Druk: 1
  • oktober 2009
  • 375 pagina’s
  • EPUB met digitaal watermerk

Achterklep:

Begin maart 1943, wanneer de jodendeportaties in Nederland enige stagnatie vertonen, besluit de Duitse bezetter het premiewapen in te zetten. Een groep van dertig, later vijftig, Nederlandse collaborateurs wordt vrijgesteld voor de betaalde jodenjacht. De leden van de Colonne Henneicke, zo genoemd naar de leider ervan, krijgen zeven gulden vijftig per ingeleverde jood. Op deze manier hebben de Nederlandse jagers tussen de 8000 en 9000 slachtoffers opgespoord van wie de meesten via de Hollandse Schouwburg en kamp Westerbork in de vernietigingskampen terecht kwamen.

Kopgeld van Ad van Liempt is een verbijsterend en adembenemend boek, vol onbekende feiten en huiveringwekkende details. Het schetst een beklemmende wereld: gewone Nederlandse mannen, maatschappelijk mislukt, bleken bereid uit zucht naar macht en welstand hun joodse landgenoten uit te leveren aan de Duitsers. Even nuchter als genadeloos reisden ze door het land en arresteerden mannen en vrouwen, en kinderen van twee, drie jaar oud.

De wellicht zwartste bladzijde uit onze geschiedenis wordt door Ad van Liempt tastbaar dichtbij gebracht.

Mijn mening:

Een indrukwekkend boek over jodenjagers hoe zij de joden opspoorde en hoeveel criminaliteit ze ervoor gebruikte.

Anne Frank en haar familie wordt er ook bij aangehaald maar ook ’t hoge nest waar tegenwoordig ook een boek over is.

Maar over veel onbekendere jodenjagers, over hoe ze bij de colonne terecht kwamen. De grotere boeven komen ook naar voren zoals Andries Riphagen.

Als je meer wilt weten hoe de colonne er kon komen en zoveel joden werden opgepakt is dit boek echt wel een aanrader. Ga zeker nog meer boeken van Ad van Liempt lezen. Vanwege belangrijke onderwerpen waar niet altijd evenveel licht op gewerpt is.

Als ik met mensen praat merk ik hoe weinig sommige mensen over de tweede wereldoorlog weten.

Er is zelfs een jodenjager in Menaldum geweest en gewoond. Kwam over bepaalde plekken weer meer te weten waar ik het zelfs nooit geweten zou hebben als ik dit boek niet het gelezen.

Ben altijd nieuwsgierig naar de verhalen uit Friesland en omgeving. Ben ook blij dat ik een ruime blik heb over wat er is gebeurd en hoe klein de zwart wit gedeelte is om de verkeerde kant te kiezen.

Wat er is gebeurd keur ik echt niet goed. Zou ook niet weten hoe ik zou reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *