Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Juliana’s vergeten oorlog – Jolande Withuis.

Juliana's vergeten oorlog

  • Uitgever: De Bezige Bij Amsterdam
  • Nederlandstalig
  • 103 pagina’s
  • 9789023484592
  • maart 2014
  • EPUB met digital watermerk

Achterklep:

20 maart 2014 is het tien jaar geleden dat koningin Juliana overleed. In de commentaren rond haar overlijden bleek eens te meer hoezeer de werkelijkheid van Juliana’s leven verdwenen is achter een aantal steeds herhaalde clichés. Tot de vaste ingrediënten van ons beeld van Juliana behoort dat zij de oorlogsjaren doorbracht in Canada als een ‘gewone huisvrouw en moeder’, die zich vooral bezighield met de opvoeding van haar kinderen, en wier bijdrage aan de strijd tegen de nazi’s bestond uit breien, bloed geven en de verkoop van tweedehandsspulletjes in de Rode-Kruiswinkel. In deze voorpublicatie, de bewerking van een hoofdstuk uit haar komende biografie van Juliana, laat sociologe Jolande Withuis zien dat dit mierzoete beeld de inzet van de toenmalige kroonprinses tekortdoet. Juliana beperkte zich bepaald niet tot dergelijke deugdzame damesbezigheden.

Juliana was in haar Canadese jaren een actieve ambassadrice van de geallieerde zaak. Ze hield her en der op het continent lezingen, moedigde soldaten aan en onderhield vriendschappelijke betrekkingen met het echtpaar Roosevelt.

Mijn mening:

Heerlijk even geen dik boek te lezen. Dit boek is uitgebracht rondom het tien jaar overlijden van Juliana.

Hier wordt de geschiedenis over de tweede wereldoorlog duidelijk. Hoe willemiena haar dochter onder druk zet. Geen eigen verantwoordelijkheid geeft. In Canada kan Juliana zich eindelijk ontwikkelen net als het Nederlandse volk door de oorlog. Ze worden allemaal zelfstandiger.

Vrouwen gaan steeds meer buiten huis aan het werk. Dat hebben wij nu nog altijd. Eigenlijk hebben we dat te danken aan de Tweede Wereldoorlog.

Ze werd alleen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog helemaal verkeerd neergezet dankzij pers en andere leden van de oranjes. Juliana had goed contact met Roosevelt en zijn vrouw. Hierdoor kon het verzet sneller op treden.

In die tijd liet Juliana zien dat ze een sterke vrouw was met 2 opgroeide kinderen. Ook wordt er openlijk besproken dat ze een miskraam heeft gehad. Ook van de derde prinsesje wordt verteld.

Het is een aanrader om te lezen. Lekker voor tussendoor want een dik boek is het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *