Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Ik stond laatst voor een poppenkraam – Lucia Mosterd.

  • Uitgever: Van Gennep
  • Nederlands
  • 1e druk
  • 9789055159932
  • februari 2009
  • Paperback
  • 223 pagina’s

Achterklep:

Als Maria op twaalfjarige leeftijd voor het eerst op de fiets naar de middelbare school vertrekt, zwaait haar moeder Lucie haar weemoedig uit. Haar kleine meisje wordt groot. Tegelijkertijd is ze blij voor Maria, die vol verwachting een nieuwe fase in haar leven begint. Wat Lucie niet weet, is dat Maria die dag al Manou zal ontmoeten, de loverboy die haar leven in een hel zal veranderen.

Al snel verandert Maria in een onhandelbare puber. Lucie dringt niet meer tot haar dochter door en komt er maar niet achter wat er met haar aan de hand is. De waarheid gaat dan ook ieder voorstellingsvermogen te boven. Manou heeft Maria veranderd in een willoze pop die alles doet wat hij zegt. Als Maria’s betrouwbare knuffelbeer dringt hij binnen in Lucies gezin om vandaaruit de hechte band tussen moeder en dochter te doorbreken. Pas dan zal hij Maria helemaal in zijn macht hebben.

Lang beseft Lucie niet dat ze leeft in een toneelstuk dat Manou regisseert. Wanneer ze stukje bij beetje ontdekt wat er gaande is met haar dochter, dringt langzaam tot haar door wat haar rol moet zijn. Ze zal met Manou moeten strijden om het vertrouwen van haar dochter, voor het te laat is.

Lucie Mosterd is de moeder van Maria Mosterd, de schrijfster van het aangrijpende ‘Echte mannen eten geen kaas’, waarvan inmiddels 160.000 exemplaren werden verkocht. Eén ding is zeker: haar schrijftalent heeft Maria niet van een vreemde. ‘Ik stond laatst voor een poppenkraam’ is het bloedstollende verslag van de strijd van een moeder om het leven van haar dochter.

Mijn mening:

Een indrukwekkend inkijkje van een moeder waarvan de dochter in aanraking is gekomen met een ‘loverboy’ hoe zij het allemaal ervaren heeft.

Zelf ken ik ondertussen genoeg vrouwen welke in deze wereld hebben gezeten en ontvlucht zijn. Hun hele leven op de rit hebben gekregen.

Dit boek is al tien jaar oud en ondertussen zijn deze ‘loverboys’ ook op internet te vinden en weten hoe ze jonge meisjes kunnen scoren voor hun mensenhandel.

Begrijp ook best wel dat je als meisje moeilijk zou vinden om instanties te vertrouwen. Vooral of ze ook echt de veiligheid zouden kunnen bieden tegen dit soort mensen. In de tijd dat dit boek uit kwam was vooral de vraag of Maria wel de waarheid had geschreven. Voor mij doet het er helemaal niet toe of ze de waarheid heeft geschreven.

Het gaat bij mij vooral om mensen te waarschuwen hoe gevaarlijk deze mensen zijn en vooral hun doel om seks,drugs en macht te hebben. Deze mannen gaan daarin ook best wel ver. Ga op je eigen gevoel af als je iets niet vertrouwd. Heeft mij gelukkig uit handen van zulke mannen gehouden. ( Dat verhaal zal ik nog wel eens plaatsen op mijn blog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *