Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Ik ontsnapte uit Auschwitz – Rudolf Vrba.

18217160

Achterklep:

Ik ontsnapte uit Auschwitz is het authentieke verslag van Rudolf Vrba’s kampervaringen en het verhaal van zijn gewaagde ontsnapping. Kort na zijn ontsnapping schreef hij mede het Vrba-Wetzlerrapport, dat later bekend is geworden als de Auschwitz-Protocollen; een van de belangrijkste oorspronkelijke documenten van de Tweede Wereldoorlog. Rudolf Vrba (1924-2006) werd in 1942 gearresteerd en eerst naar Majdanek en vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd. Hij is een van de vijf Joden die uit Auschwitz wisten te ontsnappen. Na de oorlog getuigde hij bij vele processen tegen de nazi’s.

Mijn mening:

Een aangrijpend waar gebeurd verhaal over een jonge knul die vroeg in de oorlog word opgepakt omdat hij wat anders wilde dan naar werkkampen worden vervoerd.

Hij is vanaf dag een dat hij opgepakt is al aan het bedenken hoe die kan ontsnappen uit de kampen.  Hij weet veel dingen te overleven ondanks vele wreedheid om zich heen.

Hij probeert zoveel mogelijk positief te blijven ondanks de ellende, ziekte en geweld. Verhongering staat vaak op de eerst plek in het kamp, dan ziekten waar de meeste mensen aan overlijden.

Al snel komt Vrba achter wat het echt toedracht is van Auschwitz. Daar schrikt hij echt van. Op bepaalde stukken is het zware korst om het te lezen maar het is zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *