Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Time out…

Beste lieve lezers.

Aangezien ik bezig ben met Emdr therapie en Cng therapie kan ik niet richten op de 1000 vragen aan jezelf. Dat zet ik voor nu op pauze omdat ik gewoon bezig met mezelf op orde aan het maken.

Ik wil niet nog meer druk op mezelf leggen. Naast de vaste rubrieken zoals Wrapup door te laten gaan tenzij het echt niet gaat dan komt het later.

Laat altijd de recensies gewoon doorgaan. Storytime enz staan op lager pitje.

Als ik wel schrijf zal het gedichten of mijn eigen manuscript. Moet gewoon voor mezelf kiezen vanwege mijn Ptss.

Een berichtje sturen mag altijd.

Ga niet helemaal weg want dit is mijn passie en zal het ook altijd blijven doen.


De oorlog – Ad van Liempt.

De oorlog

 • Nederlands
 • E-book
 • 9789460035449
 • 10 januari 2012
 • EPUB met digitaal watermerk

Achterflap:

De NPS-televisie zond vanaf oktober 2009 een opzienbarende documentaireserie uit: De Oorlog, het verhaal van de overheersing van Nederland én het toenmalige Nederlands-Indië door respectievelijk Duitsland en Japan.
In negen delen vertelde presentator Rob Trip het verhaal op een nieuwe manier. Met onbekende filmfragmenten, met nieuwe accenten, gebaseerd op veel nieuw onderzoek. En vooral met gebruikmaking van tientallen citaten uit dagboeken van slachtoffers, omstanders, soms ook daders. Die combinatie van ervaringen en vaak indringende beelden van toen maakten de serie De Oorlog tot een van de belangrijkste televisiegebeurtenissen van deze jaren.
Tegelijkertijd verscheen het gelijknamige boek dat verder gaat waar de televisieserie ophoudt. Het gaat dieper in op allerlei aspecten van die allesoverheersende periode in de twintigste eeuw, zowel de grote verschuivingen op wereldschaal, als de ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven. Er is uitvoerig aandacht voor de gevolgen van de oorlog, zowel op de korte, als op de veel langere termijn: hoe de oorlog nog decennialang doorwerkte in de Nederlandse samenleving.
De hoofdrolspelers van de Tweede Wereldoorlog komen in het boek in een helder licht te staan. Hitler natuurlijk, maar ook de rijkscommissaris in Nederland Seyss-Inquart en de Indonesische nationalistenleider Soekarno. Ook is er aandacht voor de rol van veel minder bekende personen.
De Oorlog gaat niet alleen over Nederland, maar ook over de ontwikkelingen in de wereld die tot de Tweede Wereldoorlog geleid hebben. De heftige strijd in Europa om de hegemonie tussen de grote systemen in de jaren dertig: fascisme, communisme en parlementaire democratie. En de schuivende machtsverhoudingen in Azië, waardoor Nederland in tien jaar tijd zijn uitgestrekte kolonie kwijtraakte en zijn invloed op het wereldtoneel zag verdampen. De tragedie van de jodenvervolging is een centraal thema in tv-serie én boek. Ook andere drama’s worden belicht: het bombardement op Rotterdam, de vernietigende strijd in Zeeland en rond Arnhem, de hongerwinter, de massale tewerkstelling van meer dan een half miljoen Nederlandse mannen in Duitsland en de slopende internering van Nederlanders in de Japanse kampen.
Het boek beperkt zich, net als de serie, niet tot de periode 1940-1945. Er is een hoofdstuk gewijd aan de bijzonder moeilijke tijd die volgde: met de berechting van de politieke delinquenten, de misstanden in de interneringskampen, en de worsteling met de revolutionaire beweging in Indonesië. De nasleep van de oorlog was voor veel mensen een nog grotere ingreep in hun leven dan die oorlog zelf en de gebutste natie was lang niet tegen al die problemen opgewassen.

Mijn mening:

Na 14 a 21 dagen eindelijk dit boek uit. Ga zeker de serie nog kijken. Want dat hoort nou eenmaal zo als je dit boek hebt gelezen.

Al hoeft het niet volgens Ad van Liempt maar ik vind zelf van wel.

Er wordt niet alleen feiten verteld maar ook veel dagboek stukken van de mensen, welke het dichtbij hebben meegemaakt.

Ene hoofdstuk gaat sneller dan de andere maar het blijft een indrukwekkend boek. Veel wist ik al maar ook hier en daar weer iets nieuws opgepikt. Dat vind ik zelf het leukste.

Zelfs als meer dan 100 boeken over het onderwerp hebt gelezen kan het nog steeds verassen.


Wrap up: Maart en April 2023.

Hallo lieve lezers.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een wrap up geschreven heb want momenteel heel erg druk met Emdr vanwege mijn Ptss. Werk dus heel erg hard aan mezelf en daardoor zal niet alles hier soepel lopen. Zullen maar even gaan bekijken wat ik heb gelezen deze twee maanden?

Maart:

Fout:

Gedichten over foute mensen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De ene spreekt meer aan dan de andere natuurlijk. Dat is altijd zo met gedichtenbundels. Het is zeker een aanrader om te lezen.

Projekt 1065:

Projekt 1065

Een leuke Young Adult over de Tweede Wereldoorlog. Het is fictie verhaal maar had zomaar echt kunnen zijn. Er zijn namelijk nog steeds niet alle verhalen verteld. Ook als volwassene is het leuk om te lezen

Schaduwzuster:

Schaduwzuster Simone van der Vlugt

Al een oudere titel van Simone van er Vlugt. Dat is ook wel te merken aan het schrijven. Had zelf wel in de gaten wie het gedaan zou hebben. Had nog gelijk ook.. Het verhaal ging wel af en toe totaal andere kant op.

Baantjer 3:

Baantjer 3 - De Cock en het lijk in de kerstnacht

Eindelijk nummer drie van Baantjer gelezen, Stond al vanaf November a December 2022 al op Mn ereader te wachten om te lezen. Eindelijk heb ik hem gelezen het had leuker natuurlijk geweest tijdens kerst. Toen was ik nog niet aan toe.

Het leest zoals gewoonlijk weer goed weg. Binnenkort echt met deel vier bezig gaan.

April:

Over leven en schrijven:

Over Leven En Schrijven

Het boek gaat over het schrijversleven van Stephen King. Het gaat over zijn verslavingen maar ook over hoe hij bekend werd als schrijver. Hij geeft zijn tips weg. Al heeft het in deze tijd helemaal niet meer van toepassing. Al is het enige wat nog wel van toepassing kan zijn dat is meedoen met schrijfwedstijden.

De Kroonprinses:

De Kroonprinses

Een echte Danielle Steel, een prinses dat veel meer van het leven wil dan wat ze nu weet en leeft. Het is een echte dieren vriend. Ze is erg gefocust op haar komende leven als de Kroonprinses. Er komt een hele drama voorbij.

Doorprutsen met bokkenpruik:

Doorprutsen met bokkenpruik

Een roman over gevangenschap in vrijheid. Niet mogen zijn wie je bent en de indirecte verleden van de familie dat meetelt door de gedachtengoed van de hoofdpersonage. Het sluimert hele leven door bij hem. Niets is wat het lijkt in dit boek.

 

Hoeveel boeken heb jij deze twee maanden gelezen?

 


Koud als Sneeuw ( The forest of Good of Evil 1) – Gena Showalter.

Koud als sneeuw

 • Nederlands
 • E-book
 • 9789402760088
 • 23 juni 2020
 • 513 pagina’s
 • EPUB met digitaal watermerk

Dit boek gelezen met een leesclub op instagram.

Achterflap:

Welkom in The Forest of Good and Evil, waar sprookjes niet alleen écht zijn, maar ook de toekomst voorspellen.

De zestienjarige Everly Morrow groeit op als elk ander tienermeisje. Ze heeft er dan ook geen flauw idee van dat ze een sprookjesprinses is, tot ze ineens met spiegels blijkt te kunnen communiceren. Everly beseft dat ze dit beter geheim kan houden, en laat haar klasgenoten in de waan dat haar voortdurende getuur in spiegels voortkomt uit ijdelheid. Dan wordt haar een vreselijke waarheid voorgespiegeld: ze is voorbestemd om Sneeuwwitjes grootste vijand te worden, de boze koningin! Nogal een verontrustend vooruitzicht, zeker wanneer ze verliefd wordt op Roth Charmaine, de vermeende Prince Charming.

Als de voorspelling langzaam maar zeker uitkomt, wordt Everly door iedereen verraden. Lukt het haar zich te verzetten, of geeft ze toe aan haar duistere kant?

Mijn mening:

Mijn eerste vijf sterren van dit jaar. Wat een boek. Niets is wat het lijkt.

Al begint het traag en nogal verwarrend. Wordt steeds dieper in het verhaal. Everly woont in een sterfelijke wereld als het verhaal begint.

Ze heeft een spiegeltje waar ze elke dag meerdere keren in kijkt. Je denkt dan echt dat ze de boze koningin zal zijn. Maar alles blijkt toch echt anders te liggen.

Komende maand gaan we deel twee ook nog lezen. Ben benieuwd hoe dat zal gaan.


Joseph Goebbels – Curt Riess.

Joseph Goebbels

Heb een versie uit 1963 en is nederlands.

Hoef er geen achterflap neer te zetten, iedereen kent deze man denk ik wel de proagenda minister van de Nazi’s.

Mijn mening:

Dit boek gaat over Joseph Goebbels. Het gaat over hoe hij bij de partij van Adolf Hitler terrecht komt en zijn opleiding worden besproken.

Ook zijn beperkingen worden besproken in het boek. Wel een aanrader om te lezen om meer over de daders te lezen. Wie ze waren en precies deden.


Sahana – Ruby Coene.

Sahana

 • Nederlands
 • E-book
 • 9781393843023
 • 15 juni 2021
 • Epub zonder kopieerbeveiliging (DRM)

Bedank hierbij de uitgeverij voor het beschikbaar stellen voor dit boek en heb dit boek gelezen tijdens leesclub, ideaal als ik de doel heb zoveel mogelijk oude recensie exemplaren lezen van dvp zodat ik sneller weer naar de nieuwere kan gaan.

Achterflap:

Zeven Grote Huizen herrezen onder de ruïnes van de vroegere wereldsteden.

Zeven Grote Families beloofden de vrede voorgoed te bewaren.

De zestienjarige Nyah ziet de zon slechts twee keer per jaar. De rest van de tijd verblijft ze onder de grond. Hier werkt ze voor een van de Grote Families in ruil voor bescherming tegen de straling die de Laatste Oorlog veroorzaakt heeft. Dan ziet Nyah tijdens haar werk gruwelijke beelden van de buitenwereld: het zijn de bebloede velden die ze al jaren in haar dromen ziet.

Voordat ze de kans krijgt te achterhalen hoe die verboden beelden in haar dromen terecht zijn gekomen, wordt ze verkocht aan de erfgenaam van de meest beruchte Grote Familie. Nu ze een gevangene is van deze grillige jongen, zal ze nooit meer kans zien de waarheid over haar dromen te achterhalen… tenzij ze vlucht.

Al snel blijkt dat ze niet zomaar kan weglopen voor wat haar is overkomen. Om echt vrij te zijn moet ze de laatste restjes van haar veiligheid opgeven en de waarheid achterhalen over haar verleden en de rol die ze speelt in Nieuw-Europa.

Pas als ze weet waar ze voor vecht, zal ze kunnen winnen.

Mijn mening:

Wat een super fantastisch boek. Een echte dystopische young adult en kreeg er echte Hongerspelen vibes. Dit boek moet je echt lezen.

Heeft ook hele leuke plottwists in het verhaal. Wat doen de grote families en de regenten…

Maar is alles wel zoals de grote familie en de regenten vertellen waar aan het volk?

Het is een boek dat je heel snel uit kan hebben omdat het heerlijk leest.


1000 vragen aan jezelf (69).

Hallo lieve lezers.

 

681. Wat was je laatste goede daad?

De robot geholpen dat was verdwaald tijdens het bezorgen van eten in Wildlands.

 

682. Zie jij de mensen die in je ‘top tien’ staan elke week?

Nee alleen mijn top 1 altijd haha.

 

683. Wat was je beste beslissing van het afgelopen jaar?

Doorgaan waar ik mee bezig was haha.

 

684. Wat was het leukste concert waar je bent geweest?

K-otic in Heerenveen toen destijds, Heb niet echt veel concerten meegemaakt.

 

685. Wat is je favoriete beloning voor hard werk?

Op de bank met een boek haha ( ja dan nog aan het werk) haha of serie of film kijken op streamingsdiensten of tv.

 

686. Heb je weleens iemand aan het huilen gemaakt?

Oh vast en zeker wel maar geen idee wie meer.

 

687. Ga je voor kwaliteit of kwantiteit?

Altijd voor kwaliteit.

 

688. Wat is je beste remedie tegen liefdesverdriet?

Geen idee meer want ben al jaren niet meer gedumpt door iemand. Ben dit komend jaar 13 jaar samen met mijn vriend dus heb echt niks te klagen en weet niet meer hoe je het beste liefdesverdriet kan bestrijden. Vooral jezelf blijven en blijven praten deed ik altijd. Lekker huilen mag hoor. Niks mis mee.

 

689. Welke vijf dingen zou je in een picknickmand stoppen?

Broodjes, boek, grote laken, drinken, liefhebbende persoon.

 

690. Heb je veel zelfvertrouwen?

Verschilt per dag hoeveel zelfvertrouwen ik heb.

 

Volgende week weer een nieuwe deel.

 


Doorprutsen met bokkenpruik – Jeroen Rook.

Doorprutsen met bokkenpruik

 • Nederlands
 • Paperback
 • 9789492939975
 • 23 maart 2023
 • 160 pagina’s

Bedank hierbij de uitgeverij Futuro Uitgevers voor het beschikbaar stellen voor dit boek.

Achterflap:

Al bijna 78 jaar zijn we hier in Nederland een vrij land. Vrijheid is essentieel voor ons functioneren en voor ons geluk. Maar de vraag rijst: Voelen we ons eigenlijk wel ècht vrij en worden we gekend in onze dromen en behoeften? Nathan Poâtski, een miskende kunstenaar van 53 jaar die kleine beeldjes van emotie kleit op zijn gevoel, zeker niet. Hij voelt zich geenszins gekend in zijn grootste passie en daarmee zijn missie in zijn leven. Daar komt bij dat hij in zijn jeugd door beide ouders permanent vergeleken is met zijn opa Samuel Poâtski, die als verzetsstrijder omkwam in het kamp van ‘Bergen-Belsen’, waarbij Nathan altijd het idee heeft gehad dat hij gezien de heldenstatus van zijn opa Samuel nooit iets kon voorstellen in de wereld. Daarbij is hij in zijn jeugd veel gepest en heeft zelfs zijn grote liefde Ilona hem verlaten. Als indirect oorlogsslachtoffer gaat Nathan in deze roman op 4 mei 2022 op weg naar de Willemsbrug met als doel om daar zelfmoord te plegen. Op 5 mei zal hij eindelijk vrij zijn. Maar de vraag die zich, onderweg naar zijn vrijheid voortdurend aan hem opdringt blijkt verstikkend: Is zijn levensverhaal wel volledig afgesloten? Is zijn leven wel af? In de psychologische literaire roman ‘Doorprutsen met bokkenpruik’ beschrijft de auteur een worsteling van gevoelens: wraak vermengd met schuldgevoel in een psychologische verhandeling, zoals we van hem gewend zijn met veel tragikomische humor. En natuurlijk kan dat puzzelstukje ‘mystiek’ daarin niet ontbreken. Over de auteur Jeroen Rook is van oorsprong cameraman bij de televisie, maar sinds vier jaar beseft Jeroen dat hij de tornado van de hang naar de immer schreeuwende behoefte aan schrijven echter nooit meer zal kunnen ontlopen. Zijn motto luidt: “Schrijven is een kwelling, niet schrijven een hel!” Eind september 2021 is zijn roman ‘Babba’ verschenen, en nu is er dus ‘Doorprutsen met bokkenpruik’.

Mijn mening:

Het duurde even voor ik in dit boek zat. De tweede wereldoorlog heeft zeker een deel van het verhaal te maken maar gaat vooral over de gedachten van Nathan.

Een kunstenaar dat gekleineerd word door zijn moeder en voelt zich minderwaardig tegenover anderen.

Soms is het echt schakelen wie nou aan het woord is maar het blijft een indrukwekkend verhaal over vrijheid en rondom corona wat ook nog meespeelt.

Hoeveel impact het op een familie/generaties heeft na de oorlog. We weten er natuurlijk wel steeds meer van hoeveel last een mens ervan kan hebben. Hoe lang het ook op generatie op generatie gaat.

Het is zeker een aanrader om te lezen.


1000 vragen aan jezelf (68).

Hallo lieve lezers.

 

671. Ben je een prater of een doener?

Beide denk ik wel, ligt aan mijn stemming enz.

 

672. Welke van je vijf zintuigen is het best ontwikkeld?

uhh vind ik nogal moeilijke vraag om te beantwoorden nu.

 

673. Wanneer heb je moeite jezelf recht in de ogen te kijken?

Nooit want kan mezelf niet veranderen.

 

674. Wie kan jou het best troosten?

Mijn lieve vriend natuurlijk.

 

675. Wat was je grootste blunder?

Geen idee meer, als iemand het weer mag mij een prive berichtje sturen haha.

 

676. Om welk onrecht kun je heel kwaad worden?

Pesten van iemand daar kan ik echt niet tegen omdat ik zelf ook altijd gepest ben geweest.

 

677. Wat was het mooiste compliment dat je ooit kreeg?

Dat ik het goed doe ondanks alle tegenslagen in mijn leven heb gekend.

 

678. Hoe besluit je of je iemand aardig vindt of niet?

Er moet sowieso een klik wezen dan kan ik je wel aardig gaan vinden. Ligt ook je lichaamshouding en alles. Dan gaat er voor vertrouwen nog een hele poos over heen.

 

679. Wat gaat er te langzaam?

Mijn boeken afschrijven en mijn ontwerpen klaar zien te krijgen.

 

680. Welk nummer wil je dat er gedraaid wordt op je begrafenis?

Geen idee op dit moment, Zal ik eens naar gaan kijken. Anders zal mijn vriend er naar moeten kijken wat hij toepasselijk vind voor mijn begrafenis.

 

Volgende week weer een nieuwe deel.

 


De Kroonprinses – Danielle Steel.

De kroonprinses

 • Nederlands
 • E-book
 • 9789024586233
 • 11 juli 2019
 • 320 pagina’s

Achterflap:

hristianna lijkt een moderne jonge vrouw als vele andere, maar in werkelijkheid is zij een prinses. Haar afkomst houdt ze het liefst verborgen, ook als ze de arts Parker Williams ontmoet. Maar hoelang kan ze haar geheim voor hem bewaren?

Mijn mening:

Een leuk boek vooral meer dan de helft van het boek is echt leuk.

Daarna begint het ongeloofwaardig te worden en gaat het te snel van hak op de tak. Dat is wel jammer want het had zoveel anders kunnen gaan lopen. Het zelfde als het einde en het probleem rondom haar relatie.

Het draait vooral om het probleem en niet hoe op te lossen. Ze durft niet tegen haar vader in te gaan. Ze cijfert zichzelf heel veel weg en dat is zo zonde en laat zich door mannen onderdrukken en doet er niks aan.

Dat had ik graag anders gezien. Wel leuk dat Nederland paar keer ingenoemd is maar helaas klopt het niet waar het koninkrijk zich bevind. Alles is Amsterdam… dat klopt niet want ze bevinden zich rondom Den Haag en Wassenaar.

Daar had Danielle Steel wel meer onderzoek naar mogen doen. Maar om het te lezen was het wel leuk. Al moest ik wel wennen aan het doorluchtige prins en prinses.


%d bloggers liken dit: