Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Hitlers Furien – Wendy Lower.

  • Uitgever: Spectrum
  • Auteur: Wendy Lower
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789000344895 
  • Druk: 5 
  • april 2015 
  • 496 pagina’s

 

Achterklep:

Vrouwelijke beulen in de killing fields van de Holocaust

Hitlers furiën is een verbluffend boek over de onderbelichte rol die Duitse vrouwen speelden aan het Oostfront. Deze vrouwen waren niet alleen getuigen, maar vaak ook gewetenloze daders. Vele jonge verpleegsters, onderwijzeressen, secretaressen en echtgenotes zagen de opkomst van de nazi”s en de vernietigende zucht naar Lebensraum als een kans om rijkdom en fortuin te vergaren in het “wilde oosten”.

Mijn mening:

Geen vrolijk of ontroerend verhaal over tweede wereldoorlog, nee ook geen oorlogsslachtoffers boek. Dit keer gaat het over de vrouwelijke beulen van Hitler. Wat deze vrouwen bezielden om andere mensen te vermoorden of mishandelen.

Hitler had de wetten aangepast in Duitsland toen hij aan de macht kwam, vrouwen mochten veel dingen niet meer doen dan alleen de vrouwelijke banen tenzij de mannen naar de front gingen. Mochten zij hen banen overnemen. Ze moesten vooral van Hitler kinderen baren en trouw aan hun man zijn.

Dat was het begin van wat nog ging komen. Eerst waren vrouwen niet met alle geweld eens, later in de oorlog begingen zij ook die misdaden.
Treurig is wel de meeste vrouwen die eraan meededen zijn niet berecht en hebben dus geen straf gehad.

Kreeg te lezen dat sommige mensen dit boek een saai boek vonden. Ja het is geen vrolijke boek maar belicht een andere kant van de tweede wereldoorlog.
Aangezien ik het interessant vind om beide kanten te lezen.
Ik vind zeker niet dat Hitler hier goed aan gedaan heeft. Zal dat ook nooit goed vinden. Rassen verschil is tegenwoordig weer helemaal uptodate.

Vind wel dat mensen dit boek moeten lezen om in te kunnen zien wat er in deze vrouwen omgingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *