Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Het zwijgen voorbij( Bep Voskuijl) – Jeroen De Bruyn, Joop van Wijk.

Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij

  • Uitgever: Prometheus/Bert Bakker
  • Nederlandstalig
  • 272 pagina’s
  • 9789035143098
  • april 2015

Bedank hierbij Joop van Wijk voor het beschikbaar stellen voor dit exemplaar.

Achterklep:

De families die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het wereldberoemde Achterhuis ondergedoken zaten, werden van buitenaf ondersteund door een aantal helpers. Een van die helpers was Bep Voskuijl, een jonge kantoorbediende.
Hoewel Anne Frank in haar dagboek aangeeft zeer op Bep (Elli Vossen) gesteld te zijn, is haar rol in de geschiedenis onderbelicht gebleven _ tot nu.
De jonge Belg Jeroen De Bruyn raakte gefascineerd door deze veelal stille, zwijgende helpster en is in haar levensgeschiedenis gedoken. Met Joop van Wijk, de jongste zoon van Bep Voskuijl en coauteur, is dit belangwekkende boek tot stand gekomen. Het toont aan de hand van nieuwe getuigen en intensief bronnenonderzoek onder meer hoe Bep met haar vader Johan Voskuijl, de maker van de boekenkast, en met de andere helpers dag na dag instond voor de veiligheid van de onderduikers en hoe de krankzinnige oorlog haar leven nog decennialang beïnvloedde.

Jeroen De Bruyn (1993) schreef voor Knack en de Gazet van Antwerpen en werkt bij die laatste krant als eindredacteur.

Joop van Wijk (1949) is de jongste zoon van Bep Voskuijl. Hij was als marketingmanager vele jaren verbonden aan NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad.

Mijn mening:

Een onroerend verhaal over de jonge helpster van het Achterhuis.

Van een vrolijke jonge meid, waar tijdens de oorlog nog altijd aanwezig was ondanks het gevaar van verraad.

Ze helpt met alles wat ze kan en heeft een goede band met Anne Frank. Ze vind het dan ook moeilijk om daar een ‘nachtje’ te slapen. Ze heeft dan ook amper geslapen.

Bep is dan wel onder de indruk van de onderduikers wat ze allemaal moeten laten en van de buiten wereld zijn afgesneden.

In het boek gaat het over verdriet van Bep. Dat ze het niet los kan laten en het naoorlogse gezin dat er wel last ondervind met vier kinderen en de lasten van de oorlog samen met haar man.

Heb door dit boek weer extra puzzelstukjes erbij gekregen over de tweede wereldoorlog.

Binnenkort komt er ook een boekje over Anne Frank in kamp Westerbork.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *