Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Het meisje met de rode jas – Roma Ligocka.

  • Uitgever: Boekerij
  • Nederlandstalig
  • 295 pagina’s
  • 9789022537169
  • november 2003

Achterklep:

Ze werd wereldberoemd door het enige fragment in kleur uit de film Schindler’s List: het kleine meisje in de rode jas dat met grote ogen van angst toekijkt hoe de Duitsers het getto van Krakau ontruimen.

Roma Ligocka kan met haar moeder het getto van Krakau ontvluchten en vindt een onderduikadres bij een Poolse familie omdat die geroerd is door deze ‘kleine aardbei’. Met valse papieren en blond geverfd haar overleeft zij de Holocaust, net als haar moeder en haar neef, de latere cineast Roman Polanski.

In Het meisje in de rode jas beschrijft zij op pijnlijk eerlijke wijze haar levensverhaal. Zij beschrijft de verschrikkingen gezien door de ogen van een klein meisje en schetst een indrukwekkend beeld over de betekenis om joods te zijn onder Hitlers regime.

Ook na de oorlog blijft Roma lijden onder de pijnlijke herinneringen en ze valt regelmatig ten prooi aan depressies. Totdat ze zichzelf terugziet in de film Schindler’s List.

Mijn mening:

Het begint rustig in centrum van polen, waar ze bij een tentje is waar een klein meisje van alle heerlijkheid mag genieten. Waaruit Roma Terug gaat blikken naar haar avontuur in de oorlog. Van waar ze het allemaal niet mocht.

Het is beeldend geschreven en je ziet het helemaal voor je. Je denkt ook net als haar dat haar vader het niet overleefd.

Het is een zeker moeite waard om dit boek sowieso te gaan lezen als je al veel boeken over de tweede wereld oorlog hebt gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *