Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Het huis vol – Anita Terpstra.

Het huis vol

  • Nederlands
  • E-book
  • 9789048842544
  • Druk: 1
  • januari 2018
  • 223 pagina’s
  • EPUB met digitaal watermerk

Achterflap:

‘In 2015 kregen vrouwen gemiddeld 1.66 kinderen. Honderd jaar eerder waren dat er nog 4.45. Echtparen die rond 1870 trouwden, kregen gemiddeld zelfs 8 kinderen.’

Haar leven lang is Anita al gefascineerd door de jeugd van haar ouders, die beiden opgroeiden in een groot naoorlogs gezin. Haar moeder was een van veertien en haar vader een van zeven kinderen. Hoe was het om op te groeien in zo’n groot gezin? Was het gezellig om zoveel broers en zussen te hebben of kwamen ze aandacht tekort? Hoe werden alle monden gevoed en kinderen gekleed, hoe werd de orde bewaakt, wie nam welke rol op zich en hoe ging het er op school aan toe? En hoe werd het huishouden gerund zonder elektrische apparaten? Maar vooral: hoe heeft hun plek in dat grote gezin de levens van Anita’s vader, moeder, ooms en tantes beïnvloed?

Het huis vol is het indrukwekkende verhaal van het grote gezin in naoorlogs Nederland en is rijkelijk voorzien van historische beelden en anekdotes over het leven toen.

Mijn mening:

Vorige maand Al mijn moeders via de app Brommers op zee gelezen. Dit boek heb ik gelezen via nextory.

Las hem vooral in de autoritten op vakantie. Nu eindelijk uit gelezen. Als ik had gewild was hij natuurlijk wel eerder uit.

Een bekende omgeving vooral Blija(Blije) daar wonen mijn schoonouders. Ken de omgeving dan ook goed. Hallum helemaal want een goede vriend werkt er al vrachtwagen chauffeur en een goede vriend werkt in de koekjes fabriek.

Dat maakt het nog leuker om te lezen. Wel leuk dat ik nu weet wie de eigenaren zijn van de Coop Compact in Holwerd.

Ook leuk om te lezen over Drachten een stukje geschiedenis. Een goede geschiedenis over een groot gezin. Mijn ouders komen beide uit een gezin van 6. Is ook best groot en ben zelf gezegend met grote familie beide kanten. Alle oom en tantes hebben kinderen gekregen.

Dat maakt de kloof met mij en Anita ook kleiner dat we hetzelfde generatie zijn met een grote familie.