Het geheim van de goudenregen – Chris Houtman.
01/08/2019
- Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
- Nederlands
- Druk: 1
- 9789045217925
- mei 2019
- Hardcover
- 320 pagina’s
Bedank hiervoor Karakter Uitgevers voor het beschikbaar stellen voor dit boek.
Achterklep:
Het wonderbaarlijke leven van de Pilgrim’s-dochter Elizabeth Blossom
Elizabeth Blossom heeft echt bestaan, zij voer in 1629 met een tweede groep Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar Amerika. Elizabeth werd 92 jaar en kreeg 11 kinderen van wie 8 de volwassenheid bereikten. Zij kregen ook weer grote gezinnen, waardoor Elizabeth en haar man Edward FitzRandolph vele tienduizenden nazaten kregen. Onder hen maar liefst drie Amerikaanse presidenten.
Leiden, 1629. Elizabeth Blossom rent door de straten. De tranen biggelen over haar wangen; binnenkort vertrekt ze met haar vader, moeder en haar kleine broertje naar een nieuw land, Amerika. Maar Elizabeth wil helemaal niet weg. Dit is wat ze kent, waarom wil haar vader toch naar dat onbekende verre land? Ze kunnen toch ook best in Leiden wonen? Daar heerst toch een redelijke vrijheid hun geloof te belijden? In Leiden wonen mensen die uit diverse windstreken hun toevlucht hebben genomen tot de tolerante republiek der Verenigde Nederlanden. Het is een soort smeltkroes vindt Elizabeth. Een mix van allerlei verschillende geloven, culturen en talen. En iedereen, maar vooral de republiek lijkt er wel bij te varen.
Maar haar vader ervaart dat toch anders. Zijn droom is een nieuw bestaan op te bouwen in de Nieuwe Wereld, een bestaan gebaseerd op de Bijbel. Elizabeth heeft geen keus en moet aan boord van de Mayflower II. Via Engeland zullen ze de verre reis naar Amerika maken. Het beloofde land, volgens haar vader, waar ze vrij zullen zijn hun geloof te belijden zoals zij willen. Wat nou vrij, denkt Betsy bij zichzelf. Ze ervaart het geloof van haar ouders als verstikkend. Maar ze heeft geen keus. Ze moet doen wat haar vader haar opdraagt.
Mijn mening:
Een bijzondere geschiedenis boek over de 17e eeuw van Leiden en het begin Amerika zoals wij nu kennen.
Wij Nederlanders hebben best veel gedaan betreft het kapot maken van indiaanse stammen. Wij zijn er mee begonnen voor Amerikaanse mensen dat begonnen te doen.
Hebben New York en New Jersey opgebouwd. Toen waren het nog kleine stadjes. Dat kan je nu niet meer bedenken met de grote stad New York. Ik heb er als volwassene ook best wel wat opgestoken van dit boek.
Illustraties zijn super mooi en gekleurde foto’s. Dit boek heeft dikke gladde pagina’s en zijn daarin niet echt een licht boek om te lezen. Heb er dan ook best lang over gedaan om het uit te lezen.
Het blijft een bijzondere geschiedenis over Leiden en Amerika zoals we die nu kennen. Het zoveel meer Nederlands dan ik zelf wist.