Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Het Duitse meisje – Chris Bohjalian.

Het Duitse meisje

Achterklep:

Liefdesverhaal gebaseerd op een oorlogsdagboek. In de traditie van The English patient.

In januari 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, wil een groepje mensen het Derde Rijk doorkruisen, van het Russische front naar de Rijn, om de Engelse en Amerikaanse linies te bereiken. Onder hen is het achttienjarige meisje Anna Emmerich, dochter van Pruisische aristocraten. Haar geliefde is de jonge Schot Callum Finella, die van een Russisch krijgsgevangenkamp naar de boerderij van haar familie is gebracht om er dwangarbeid te verrichten. Hun vlucht zal Anna’s en Callums liefde op de proef stellen, aangenomen dat elk van hen het overleeft…

Chris Bohjalian is de veelgeprezen auteur van elf romans, waaronder Midwives, geselecteerd door Oprah Winfrey, en Toevlucht. Zijn werk is vertaald in eenentwintig talen. Hij woont met zijn vrouw en dochter in Vermont in de Verenigde Staten.

mijn mening:

Het boek is opgedeeld in drie delen van het verhaal. Het begin waarin Anna en de krijgsgevangene contact met elkaar krijgen en daardoor een geheim met zich mee dragen. Het leven is goed op de boerderij ondanks ze voor de partij van Hilter staan (haar ouders dan sowieso)

Deel twee gaat over de reis en op de vlucht zijn van het gevaar voor de russen.  Ze leren nog een jongeman kennen. Die helpt ze ook om het te overleven. Het word een heftige maar onzeker tijd die ze tegemoet gaan. Anna en Callum houden moed en Anna’s broertje Theo houdt ook moed en hoop. Anna begint steeds meer haar vader en haar broers te missen.

Deel drie gaat over dat ze het hebben gered en bij hun einddoel zijn aangekomen. Maar dan zijn ze er nog niet. Ze hebben hele tocht gehad. Ze hebben met zen drietjes over de wreedheden van Nazi’s hebben gedaan. Ze komen later een groepje joden tegen met hun bewakers.

De joden zijn al erg vermagerd en zijn meer dood dan levend. Wat ze dan gaan doen is bijzonder. Maar daarvoor zal je het boek moeten lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *