Het Achterhuis – Anne Frank.

f64fead658d1e5ca4eb6a843a4dccbd5_1405809

  • Uitgever: Prometheus
  • Nederlandstalig
  • 9789035135376
  • oktober 2009

Achterklep:

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.
In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan 30 landen verschenen en er zijn meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht.

 

Mijn mening:

Een aangrijpende boek. Wat over een jonge meid Anne Frank gaat die opgroeit in oorlogstijd van de tweede wereldoorlog. Ze is 13 als ze in het achterhuis terecht komen door dat Hitler, hen wil transporteren naar kampen.

 

In haar dagboek schrijft ze brieven aan zichzelf, al wil ze als ze ouder is en na de oorlog schrijfster worden of journalist. Schrijver wordt ze inderdaad dus wel alleen na haar dood.

Ze verteld hoe ze opgroeit en alle wissewasjes op elkaars lippen zit en wat dat met haar doet. Hoe ze zich voelt en hoe de etensvoorraden zijn.

 

Voor jongeren en volwassen is dit boek altijd wel besteed. Je kan deze klassieke boek tegenwoordig downloaden gratis. Dus als je een e-reader of tablet hebt met een app voor e-books kun je hem downloaden.

 

Zelf heb ik veel respect voor dit meisje. Want in zo’n kleine hok met acht personen te leven en dan nog echt gaan puberen en alle emoties die er ook nog ermee spelen.

Mobiele versie afsluiten