Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Ghost Boy – Martin Pistorius.

Ghost boy

  • Nederlands
  • 244 pagina’s
  • Kosmos Uitgevers
  • mei 2015
  • EPUB met digital watermerk

Achterklep:

Martin Pistorius vertelt in Ghost Boy hoe hij als kind het locked-in-syndroom beleefde. Op zijn twaalfde begon het met een geheimzinnige griep. Binnen anderhalf jaar zat hij in een rolstoel en kon hij niet meer communiceren. Hij zag en hoorde alles, maar niemand merkte het. Je ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid. Artsen dachten dat Martin het cognitieve niveau had van een pasgeborene. Hij belandde in een verzorgingstehuis voor gehandicapten, waar hij steeds verder verwijderd raakte van de wereld. Na elf jaar ontdekte een therapeute dat Martin wel degelijk reageerde op prikkels. Zij schonk hem aandacht, bleef met hem praten, en hij ging communiceren met zijn ogen. Dankzij haar hoop bevrijdde hij zich na twaalf lange jaren uit zijn lichamelijke gevangenis. Ghost Boy is een aangrijpend boek. Je leeft als lezer mee met Martin, in zijn onmacht om zich te uiten. Ervaar zelf hoe hoop en doorzettingsvermogen alle moeilijkheden in het leven kunnen overwinnen. Martin Pistorius (Zuid-Afrika, 1975) communiceert via een stemcomputer, is getrouwd en woont in Engeland. Hij is auteur en webdesigner

Mijn mening:

Makkelijk leesbaar boek met kleine hoofdstukken. Je bent gauw in het boek en is zeer makkelijk om even tijdje te laten liggen om later er weer verder mee te lezen. Martin verteld hoe hij het allemaal vond en beleefde. Ook de mindere dagen en zorgen die Martin heeft in het verpleeghuis als hij niet bij zijn ouders kan zijn.

De lezer blijft erg op afstand en niet erg dichtbij maar het blijft een bijzonder verhaal hoe een verpleegster ontdekt dat Martin op prikkels reageert en niet als een pasgeborene is. Wel zeer triest dat gezonde mensen Martin als een klein kind aanspraken en zelfs tot mishandelen en misbruik gingen doen omdat hij toch niks kon zeggen. Daar werd ik wel echt kwaad om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *