Fout – Boudewijn van Houten.
06/03/2023
- Nederlands
- Paperback
- 9789463383912
- Druk: 1
- september 2018
- 224 pagina’s
Achterflap:
Reinier van Houten was een Nederlands Nationaal-socialist van het eerste uur. Hij werd directeur van de NSB-uitgeverij Nenasu en gaf onder maar Volk en Vaderland uit. In 1937 verloor hij zijn vertrouwen in de NSB (Nationaal Socialistische Beweging), om echter tijdens de oorlog warm te lopen voor de Nederlandse SS. Nu werd hij hiervan de uitgever, met publikaties als De Volksche Wacht en Hamer. Een en ander leidde tot contact met Mussert, Seyss-Inquart, Rost van Tonningen en vele anderen, waaronder Zelfs Quisling en Himmler. Zijn zoon, Boudewijn van Houten, vertelt in dit boek over het leven – en in het bijzonder het politieke leven – van zijn collaborerende vader. Hoe controversieel dit onderwerp ook is, de lezer van Fout zal moeten erkennen dat dit een eerlijk rapport is van gebeurtenissen die exemplarich zijn voor veel verborgen NSB-verledens. En terwijl tot nu toe wel eens een Waffen-SS’er of een Hitlerjunge aan het woord is geweest, geeft Fout voor het eerst inside informatie over het kader van de NSB en SS. Over Reinier van Houten zei uitgever Van Oorschot in1977 tegen een journalist van Hollands Diep: ‘Dat was geen schoft. Dat was een edelfascist. Boudewijn van Houten Is wel iets minder geestdriftig over zijn vader, maar hij probeert toch een heel aanvaardbaar verslag te geven van het leven van een ‘fout’ gezin voor, in en ook na de oorlog. Boudewijn van Houten debuteerde in 1970 met de roman Onze hoogmoed, die heel gunstig door de hele pers ontvangen werd. Tot zijn overige werken behoort Zoveel lol (herdrukt als De ontgroening), een genadeloze aanval op het conservatieve studentencorps.
Mijn mening:
Een boek over z’n vader NSB-uitgeverij en ss uitgeverij heeft gerund. Hoe hij het heeft ervaren als zoon van een SSer. De gedachtengang van zijn vader deelt hij ook in dit boek.
De laatste hoofdstukken kon mij niet veel interesseren want vond het tijdens de oorlog interessanter want de namen van uitgeverijen werden er ook in genoemd.
Het leest niet vlot weg dat maakt het wel jammer want dan had ik het sneller uit gehad.