Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Eva’s Berlijn – Eva Ward Levlion.

421112

Achterklep:

Eva is net vijf jaar als de Tweede Wereldoorlog in 1939 uitbreekt. Ze is de dochter van een Arische moeder en een Joodse vader. Gelukkig kan Eva’s vader op tijd ontkomen naar Amerika, maar Eva en haar moeder blijven achter. Eva’s moeder besluit de gok te wagen en ze blijven gedurende de oorlogsjaren in Berlijn wonen: verborgen in het volle zicht. Als de oorlog voorbij is, emigreert Eva met haar moeder naar Amerika en wordt ze herenigd met haar vader. Eva doet haar best de oorlog en alle gruwelijkheden te vergeten, maar de herinneringen blijken te sterk. Jaren na dato vertelt ze eindelijk het verhaal van haar ongewone jeugd in het door oorlog verscheurde Berlijn.

Mijn mening:

Een jong meisje woont in Berlijn, samen met haar ouders in het mooie Duitsland. De duitse mensen kiezen allemaal voor de nazi regismen omdat Adolf Hitler had beloofd veel arbeid en werkgelegenheden zouden komen. De mensen hadden de oorlog niet aan voelen komen.

Voor een meisje van vijf die het al helemaal niet snapt wat er allemaal om haar heen gebeurd en waarom haar vader wel vanuit Nederland naar Amerika kan gaan, haar moeder en zij blijven achter voor de oorlog echt uitbreekt in Berlijn.

In de jaren ernaar groeit Eva wel op maar is wel angstig en denkt weinig nog aan haar vader.

Eva stelt veel vragen waarom de andere vaders er wel allemaal nog zijn en waarom haar vader juist niet. Maar daar mag ze niet over praten. Regelmatig vallen er bommen boven Berlijn en voedsel word schaars.

Vond het wel een leuk boek om te lezen dat de mensen in Duitsland het moeilijk hadden en ook geen overbodige luxe aan voedsel hadden. Er werd ze ook alles afgenomen. Soort van boekendief maar dan een waargebeurd verhaal.

Epiloog heeft mij niet echt warm gemaakt. Hoe de oorlog overleefd hebben is bijzonder en de nasleep dat haar moeder zichzelf aan dood drinken is ook triest. Op latere leeftijd komt ze er achter waarom haar ouders dit zo gedaan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *