Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof.

Achterklep:

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als nsb-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een ‘Hitlerschool’. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi’s, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft…

mijn mening:
Het is een snel lezend boek. Een ingrijpende roman zoals het coverfoto het ook zegt.
Het is een goed geschreven boek. Wel redelijk licht geschreven en je ziet mee met een jongen dat opgroeit in de tweede wereldoorlog dat door zijn vader die NSB is en helemaal door zijn vader deze ideeën mee krijgt.

Ergens weet Maarten wel dat het niet helemaal goed is maar hij wil dat zijn vader trots op hem is en kiest daarom hetzelfde te denken als zijn vader.
Na de oorlog komt hij meer dingen achter en verteld hij zijn verhaal aan Hanne. Zij heeft in de gaten dat hij wat mee draagt en wil weten wat hij dan gedaan heeft in de oorlog.

Langzaam aan komt het verhaal los en zal het verhaal niet hun relatie beïnvloeden?

Heeft het NSB ook gevolgen voor het gezin? en ook na de oorlog?
Daarvoor zal je het boek moeten lezen.
Het is een aanrader om hem te lezen, mocht je interesse hebben voor verhalen over tweede wereldoorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *