Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Eigenlijk heet ik Tsiwja – Carla van Dokkum.

Eigenlijk heet ik Tsiwja

  • Nederlands
  • Digitaal luisterboek
  • 9789179956318
  • 30 november 2020

Achterflap:

Carla van Dokkum wordt geboren als Tsiwja de Swarte. Als ze in mei 1943 twee maanden oud is, worden haar Joodse ouders bij een razzia verraden. Baby Tsiwja wordt Amsterdam uitgesmokkeld en bij pleegouders ondergebracht. Na de oorlog heet Tsiwja inmiddels Carla en ontstaat een felle strijd over de adoptie (en het fortuin dat ze erfde). Als Carla elf is raakt ze bevriend met haar klasgenootje Ebbe Rost van Tonningen. Dat hij de zoon is van de gevreesde “zwarte weduwe’ zei haar niets, ze wist niet eens dat ze Joods was.
Met haar eerste man woont Carla drie jaar in Papoea-Nieuw-Guinea. Na zeventien jaar volgt een dramatische scheiding en is er van haar erfenis niets meer over.
Carla voelt zich tot haar achtenveertigste figurant in haar eigen leven. Desondanks maakt ze een opmerkelijke carrière en zit bij ministers en andere regeringsleiders aan tafel. Na een leven van ontkenning en er niet over willen praten ontmoet ze in 2015 de 97-jarige jeugdvriendin van haar moeder. Ze krijgt voor het eerst foto’s van haar ouders.

Mijn mening:

Een bijzonder verhaal, over oorlogsweeskinderen en over voogdijschap van de pleegouders maar ook van de overlevende familie.

Ze verteld hoe ze het heeft gedaan en haar gevoeld de pijn van de andere mensen om haar heen.

Ze heeft de oorlog niet bewust mee gemaakt omdat ze een echt kleine baby was.

Een leuke vertelster, een heerlijke rustige stem om naar te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *