Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Een voltooid leven – Annerieke de Vries.

Een voltooid leven

  • Uitgever: Futuro Uitgevers
  • Nederlands
  • 1e druk
  • 9789492939241
  • januari 2019
  • Paperback
  • 214 pagina’s

Bedank hierbij de uitgeverij voor het beschikbaar stellen voor dit boek.

Achterklep:

Doortje, een alleenstaande 78-jarige vrouw, hoort dat zij ongeneeslijk ziek is. De schrik slaat haar om het hart, want er zijn nogal wat onverwerkte gebeurtenissen die ze onder ogen moet zien. Doortje besluit de strijd tegen haar ziekte aan te gaan om tijd te rekken.
De behandelingen zijn zwaar. Al snel blijft er niet veel van haar zelfstandigheid over. Ze wordt afhankelijk van de thuiszorg en van haar dochters die, naast hun drukke bestaan, mantelzorg verlenen. Doortje is wanhopig en voelt zich schuldig dat ze haar kinderen hiermee opzadelt. Ze meent aan alles te voelen dat haar omgeving haar leven als voltooid beschouwt, maar de drang om met zichzelf in het reine te komen is groter.
Wanneer Doortje een terminaal delier krijgt, is het onmogelijk om thuis te blijven wonen. Er volgt een spoedopname in een hospice. Haar steun en toeverlaat, de sigaret, kan ze door haar verwardheid niet meer roken, met als resultaat dat de gedachten aan nare gebeurtenissen uit haar leven met volle kracht binnenkomen. De verzorgers van de hospice en haar dochters moeten alle zeilen bijzetten om haar te begeleiden. Langzaamaan wordt het hun duidelijk waarom Doortje ervoor kiest haar eigen dood natuurlijk te sterven.
Kleindochter Sterre heeft het moeilijk met de laatste levensfase van de moeder van haar moeder. Zal zij de levenslessen van haar oma zien en gaan naleven?
Over de auteur
Annerieke de Vries heeft van jongs af aan een fascinatie voor verhalen en ontdekte zo’n tien jaar geleden haar passie voor schrijven. In haar werk als leidinggevende op operatieafdelingen en als online coach voor startende leidinggevenden komt ze met veel, vaak mooie en intrigerende verhalen in aanraking. Geïnspireerd door deze verhalen en gedreven door haar passie voor schrijven besloot ze zelf de pen op te pakken. ‘Een voltooid leven’ is haar eerste roman en is deels waargebeurd. In 2018 verscheen overigens haar debuutthriller “Sluipwesp’.

Mijn mening:

Een indrukwekkend boek over de laatste stuk van het leven. Terminaal delier wist ik eerst niet wat het was en heb dat opgezocht.

Het blijft een heftig boek. Een boek dat je zeker gaat onthouden. Vond het laatste stuk waar Door echt overgaat naar de anderen en haar lichaam achter laat. Een boek waar je veel van kan leren over het sluiten van je leven.

Een leven dat op ten duur over gaat. Belangrijke levenslessen komen in dit boek ook voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *