Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Een keukenmeidenroman – Kathryn Stockett.

Een keukenmeidenroman

Achterklep:

In het Mississippi van de jaren 60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.
Het is 1962 en de 23-jarige Eugenia, door iedereen Skeeter genoemd, besluit een carrière als schrijfster na te jagen. Naar een onderwerp hoeft ze niet ver te zoeken, als op een dag haar vriendin Hilly vertelt over haar missie in alle huizen van blanke gezinnen een apart toilet te installeren voor de zwarte hulp. Hoe meer Hilly gebrand is op deze vorm van segregatie, hoe meer Skeeter twijfelt aan de ‘gewone’ manier van doen. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen die als hulp in de huishouding werken.
De eerste die haar verhaal aan Skeeter durft te vertellen is Aibileen. Ze heeft als hulp al zeventien blanke kinderen opgevoed, maar als haar eigen zoon Treelore verongelukt op zijn werk, kijken de blanke bazen de andere kant uit. Aibileen haalt ook haar vriendin Minny over om Skeeter in vertrouwen te nemen. Minny is al vaker ontslagen dan ze kan tellen, omdat ze haar werkgevers altijd van repliek dient. Het boek dat de drie vrouwen schrijven wordt een ontroerend relaas, met schokkende maar ook warme verhalen, met scherpte, humor en hoop. Hoop voor de zwarte gemeenschap, maar ook hoop voor Skeeter, Aibileen en Minny dat hun dromen niet zo onbereikbaar zijn als ze vreesden.
Kathryn Stockett groeide op in Jackson, Mississippi. Ze studeerde Engels aan de Universiteit van Alabama en verhuisde naar New York waar ze werkte in de tijdschriftenmarketing. Dit is haar eerste roman.

Mijn mening:

Een redelijk dikke pil van bijna 495 bladzijden om te lezen. Korte hoofstukken met de personen waar het over gaat. Dit boek is ook verfilmd. Film had ik al eerder gezien dan ik het boek heb gelezen. Mijn personages waren dus al gevormt voor ik het boek las.

Heb er zeker drie dagen over gedaan om het boek uit te lezen.
Dit boek lag bij Siebieverden in Laag keppel in de achterhoek bij de kantine om te mogen lezen als gast.
Heerlijk van genoten en een camping waar je voor je rust heerlijk kunt genieten.
Voor iedereen is er wel wat wils.
Ijsjes te koop, vele tijdschriften en boeken.

Het gaat over revolitie over de jaren zestig en veel gekleurde medemens voor de blanke mensen als hulp moesten gaan werken. Omdat ze voor ander werk te slecht waren. het is erg goed beschreven hoe mensen op die momenten dachten en waarom ze het dachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *