Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Duitse wortels – Laura Starink.

Duitse wortels

  • Nederlands
  • E-book
  • 9789045022086
  • Druk: 1
  • februari 2013
  • 297 pagina’s
  • EPUB met digitaal watermerk

Achterklep:

De oorlog was in haar jeugd nooit een onderwerp van gesprek. ‘Dat kan ik je toch niet uitleggen,’ zei haar Duitse moeder, Eleonora. Zij kwam uit een mijnwerkersstadje in Silezië. In 1944 vertrok ze met tuberculose naar Zwitserland.In januari 1945 kwamen de Russen. Voor de familie die in Silezië was achtergebleven begon de oorlog toen pas echt. Veertien miljoen Duitsers werden uit het oosten van Duitsland verdreven. Eleonora’s ouders stierven, haar broer en zussen bleven nog vijf jaar in Polen wonen. Zijzelf trouwde met een Nederlander. Vijftig jaar later ging Laura Starink met haar moeder terug naar de Heimat. Toen kwamen de verhalen. Over opgroeien in nazi-Duitsland, de vlucht voor de Russen, de dood van haar ouders, de internering van haar zus in Auschwitz. De geschiedenis van een doodgewoon leraarsgezin in een uithoek van het Derde Rijk.

Mijn mening:

Een familie door de nazi periode op elke eigen manier probeert te overleven.

De vader is een leraar, wordt verteld wat hij allemaal moest doen om zijn gezin door de oorlog heen te loodsen.

Na de nazi’s moesten ze vluchten voor de Russen.

De laatste bladzijden waren het interessantste vond ik want dat is echt na de oorlog hoe ze het allemaal hebben vanaf gebracht.

Als je van de Tweede Wereldoorlog boeken houdt moet je deze ook lezen als je nog niet alles hebt gelezen over Duitsers in het buitenland en wat de nazi’s allemaal verplichten aan de burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *