Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Donderdagskind – Alison Pick.

Donderdagskind

 

Achterklep:

Praag, 1939: een Joodse familie valt uiteen

‘Ik zou willen dat dit een blij verhaal was. Een verhaal dat je eerst aan het twijfelen brengt, dat je doet wanhopen en dan, op het laatste moment, je hoop en je vertrouwen in de essentiële goedheid van de mens en de wereld toch herstelt.’ Zo begint de mysterieuze hedendaagse verteller het verhaal dat ons meeneemt in de wereld van een joodse familie tijdens de op handen zijnde bezetting van Tsjechoslowakije door de nazi’s in 1939.

Pavel en Anneliese Bauer zijn welgestelde Joden, wier levens op hun kop worden gezet door de komst van de Duitse troepen. Om deportatie te vermijden, vluchten ze met hun zesjarige zoontje Pepik en zijn geliefde kindermeisje Marta. Ze weten Pepik op een Kindertransport naar Engeland geplaatst te krijgen, maar hij zal zijn ouders of Marta nooit meer zien.

Donderdagskind is een aangrijpend verhaal over liefde, hoop en verraad. Het is een schitterend geschreven, ontroerende en spannende roman, voor de liefhebbers van Haar naam was Sarah, De middagvrouw en Sophie’s Choice.

Mijn mening:

Een ingrijpende boek over een stuk geschiedenis waar veel over dood gezwegen wordt. Het gaat over kinder transporten om jonge kinderen te sparen.
Het begint met een brief over de jongen Pepik. Het is geschreven als hoofdpersoon Marta.
Het is best wel heftig en je voelt met ze mee.

De moeder van Pepik doet niet veel met hem. Ze heeft haar eigen zorgen en de vele zorgen van Pepik zorgt Marta voor. Ze is altijd bij hem en Pepik ziet haar dan ook als zijn moeder. Heb met dit boek best wel traantjes gelaten. Het mooi geschreven maar gelukkig niet waard gebeurd. Alleen wel gebasseerd op de ouders van de auteur.
Ben verder wel benieuwd naar de andere boeken van deze auteur.

Het einde is best onthullend, je verwacht het niet. Zal daar verder ook niks over zeggen.
Het is weer een tweede wereld boek die dit jaar weer de eerste boek is van dit nieuwe jaar uit is.
Ga snel weer verder met Kronieken van Narnia bezig maar ook mijn paper backs stapel boeken weg zien te lezen.

Er komen hopelijk dit jaar nog veel leuke boeken aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *