Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De vele levens van Amory Clay – William Boyd.

Afbeeldingsresultaat voor de vele levens van amory clay

  • ISBN: 9789025446178
  • Titel: De vele levens van Amory Clay.
  • Auteursnaam: William Boyd.
  • Aantal pagina’s: 480.
  • Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact
  • Prijs: 24,99
  • Uitgegeven op: 29 oktober 2015

Achterklep:

Met Gestreeld door het leven keert William Boyd terug naar de ouderwetse vertelkunst die hij tot in de puntjes beheerst. Heldin in deze roman is Amory Clay, die in haar kindertijd gebukt gaat onder de zenuwinstorting van een gebroken uit de Eerste Wereldoorlog teruggekeerde vader. Ze zoekt steun bij haar oom Greville, een societyfotograaf, die bij haar een levenslange passie voor de fotografie ontketent.

Na een kostschoolopleiding wordt ze de assistent van Greville, met wie ze de Londense beau monde fotografeert. Haar zoektocht naar liefde en artistieke expressie brengt Amory vervolgens naar het roerige Berlijn van de late jaren twintig, naar New York in de jaren dertig, naar de anti fascistenrellen in Londen en, als een van de eerste vrouwelijke oorlogsfotografen, naar Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog.

Gestreeld door het leven is een meeslepend verhaal van een leven dat ten volle wordt geleefd, verluchtigd met ‘gevonden’ authentieke foto’s. Tegelijkertijd heeft Boyd een weids panorama geschapen van een aantal cruciale momenten uit de moderne geschiedenis, opgetekend via de lens van een onvergetelijke vrouw.

Mijn mening:

Het is een boek die je niet gauw kan weg leggen, Het begint heel rustig en word verteld hoe Amory is ontstaan en hoe het huishouding eruit ziet.

Al gauw moet haar vader het leger in en na paar jaar komt hij terug en heeft ondertussen nog een dochtertje erbij gekregen.

Het is best wel interessant om te lezen hoe ze er door heen worstelt ondanks dat haar ouders er niet achter staan dat zij fotografe wil worden. Zodra ze van de kostschoolopleiding klaar is gaat ze werken bij haar oom. Daar leert ze nog veel meer dan ze in haar kindertijd heeft geleerd.

Toch blijft iets haar erg achtervolgen.. Wat dat precies is zal je echt het boek moeten lezen.

Betreft liefde heeft ze er ook niet echt geluk in. Maar in loop der tijd zal het er toch wel van komen. Daarover zal je het boek ook zeker moeten lezen.

Het is een vrijgevochten dame en zo overlijd ze ook. Het is een inspireerde vrouw voor onze geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *