Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De Stamhouder – Alexander Munninghoff.

De stamhouder

  • Nederlands
  • 324 pagina’s
  • Prometheus Bert Bakker
  • oktober 2014
  • EPUB met digital watermerk

Achterklep:

Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Pozna werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg.
Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.

Mijn mening:

Na bijna een maand bezig in dit boek toch nog uit kunnen krijgen. Weet niet hoe het komt dat ik er zo lang over gedaan heb. Heb best wel medelijden met de stamhouder zelf dat door alle omstandigheden zo weinig van zijn eigen moeder heeft gezien dan die drie maand in duitsland.

De stamhouder gaat over een familie waar veel gekwetste zielen in spelen en weten niet wat ze ermee moeten, dan speelt de tweede wererldoorlog er ook een groot deel vanaf het begin in mee. De vader van de stamhouder en zijn vader liggen elkaar vanaf het begin al niet. Ze kiezen elk zo een eigen leven en maken keuzes die misschien even goede belissingen. De gevolgen zijn heftig na de oorlog.

Hoe verder het verhaal vordert en steeds meer dingen ontrafelt worden zowel de rol van zijn moeder. Maar ook verdriet en armoede spelen in het verhaal een rol. Het vernietigde duitsland die weer aan de opbouw begint en veel armoede is.

Het is wel een heel andere boek dan ik had verwacht omdat het over tweede wereldoorlog gaat. Als je van biografie en achtergrond van tweede wereld oorlog houdt is dit boek een aanrader. Je moet er wel van houden. Maar vond het wel mooi dat de rollen mooi verdeeld is, in delen. in totaal bevat de boek drie delen. elke deel heeft zo zijn eigen levens omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *