Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De Senators – Eke Mannink.

  • Uitgever: Elikser B.V. Uitgeverij
  • Nederlands
  • Druk: 1
  • 9789463651356
  • april 2019
  • Paperback

Bedank hierbij Conniesboekkies voor dit boek.

Achterklep:

Het mensbeeld van Fred en Nanny Senator uit Eefde is sterk bepaald door de Tweede Wereldoorlog. Dat is niet vreemd. In hun vroegste jeugd moesten ze onderduiken – los van elkaar. Ze beleefden de oorlogsjaren beiden heel anders.
Dit boek gaat over hun verweven levens.
Over de lotsverbondenheid die ze voelen met anderen die onrechtvaardigheden ondergaan, met kwetsbaren, met elkaar.
De verhalen drijven voor het grootste deel op het geheugen van Fred, maar gaan over hem én Nanny. Over de oorlog, vingerafdrukken, kinderen, Red Bull, de Joodse identiteit, suikerspinnen, zeep, stoomlocomotieven, de jeugd van tegenwoordig … ja, waarover eigenlijk niet?
‘Als u denkt dat dit boek eindig is,’ aldus Fred Senator, ‘dan hebt u het mis. Als alle verhalen erin waren opgenomen, dan was het boek niet te tillen geweest. Ik heb de Thora een paar keer mogen dragen, dat kan ik nog net. Een enorme eer.’

Mijn mening:

Een echte liefdes geschiedenis van Nanny en Fred. Fred verteld hoe hij het heeft ervaren in Holwerd. Toevallig kan ik het dorpje goed omdat mijn schoonouders er vlabij wonen.

Juist omdat ik de omgeving ken waar Fred ondergedoken is geweest komt het dichterbij. Ook hij verteld over bekende onderwerpen waar ik zelf al veel over gelezen of gezien heb.

Het is beeldend geschreven en in dit boek staan prachtige foto’s in van hen allebeide. Het was voor hen een heftige tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *