Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De schaduwbokser – Johan Zonnenberg.

De schaduwbokser

  • Uitgever: Futuro Uitgevers
  • Nederlandstalig
  • 200 pagina’s
  • 9789492221773
  • september 2017

Bedank hierbij Futuro Uitgevers voor het beschikbaar stellen voor dit boek. Hele eer om met jullie te mogen samenwerken. Onderwerpen aan te kaarten waar niet altijd over gesproken wordt.

Achterklep:

Victor, dertig jaar, geboortefotograaf, kijkt terug op zijn leven en volgt het spoor naar het beginpunt. Na het stuklopen van zijn relatie met Amy gaat hij uit wanhoop daten. Drie dates worden een totale mislukking. Eén date, Monique, geeft hem moed, niet zozeer voor een nieuwe relatie maar moed als hij naar zichzelf kijkt.
Hij kijkt verder terug in zijn leven. Hoe Amy en hij elkaar hebben leren kennen, hoe fantastisch het was en hoe triest het werd. Zijn vriendschap met Rolf toen hij naar het havo ging en hoe dramatisch die ten einde kwam. Zijn
basisschool en het verschrikkelijke ongeluk met zijn ‘buitenspeelvriendje’ Maarten.
Door alles heen speelt het levenslange conflict met zijn moeder. Zoals zij hem heel zijn leven heeft dwarsgezeten, het steekt als een graat achterin zijn keel. Victors moeder is inmiddels aan het dementeren en zit in een verzorgingstehuis. Nu gaat hij elke week bij haar op bezoek. Die bezoeken zetten zijn herinneringen en emoties op scherp, bevestigen regelmatig het heftige conflict met zijn moeder, maar helpen hem ook om zijn verleden verder te verkennen en zorgen voor onverwachte, tedere momenten.
Bij zijn laatste bezoek in het verhaal vertelt zij wat er rond Victors geboorte met haar is gebeurd en hoe dat haar drastisch veranderde. Eindelijk kan Victor zijn verleden zoals hij zelf zegt ‘steen voor steen gaan opbouwen’.

Mijn mening:

Een bijzonder boek is het wel. Je moet er wel even in komen.

Victor heeft een haat liefde verhouding met zijn moeder. Zijn moeder heeft hem altijd gekleineerd.

Sinds zijn moeder in verzorgingshuis woont en hij elke week bij haar komt is hij bang dat zij hem weer naar beneden haalt.

Victor is een erg onzekere man die blij wordt van fotograferen. Hij maakt alles van de zijlijn mee. Zijn relatie met Amy is ook niet echt makkelijk en zorgt ook vele denken van Victor.

Ze geeft hem tips om zijn verleden een plek te kunnen geven.

Als je met dementie te maken hebt gehad is dit een prachtig boek over verleden en verhalen van het persoon en welke keuzes heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *