Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De man die naar Auschwitz wilde – Denis Avey.

  • Uitgever: The House of Books
  • Nederlandstalig
  • 318 pagina’s
  • midprice
  • 9789044334241
  • april 2012

Achterklep:

Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen.

Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.

 

 

Mijn mening:

Het begint rustig en leuke begin van zijn levensverhaal. Voor hij wordt uitgezonden naar Zuid-Afrika. Daar maakt hij ook aardig wat dingen mee. Hij blijft, lang uit de handen van de verkeerde Duitsers. Maar helaas hier komt ook een einde aan. Hij wordt gevangen genomen in de krijgsgevangenschap van Auschwitz. Naast de concentratiekamp voor de joden.

Hij vertelt er zijn hele levensverhaal en welke keuzes hij maakt.

Er zit in het boek plattegrond en eigen foto’s van de schrijver. Die zullen best indruk maken. Hebben ze iedere geval wel bij mij gedaan.

Het blijven heftig verhaal en hoeveel geweld er aan te pas kwam in de oorlog. De mensen die hij kende tijdens de oorlog in Afrika hebben het ook niet allemaal overleefd. Maar enkelen. Maar daarvoor zul je toch echt het boek moeten lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *