Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De laatste winter – Femke Roobol.

De laatste winter

  • Uitgever: Luitingh-Sijthoff
  • Nederlandstalig
  • 352 pagina’s
  • 9789021807805
  • maart 2013

Achterklep:

De zoektocht van een jonge vrouw naar haar verdwenen broer
Winter 1944. De Amsterdamse Anna Verbeek vecht met haar moeder en jongere zusje tegen de honger. Er is haast geen voedsel en brandstof meer in de stad. Bovendien maakt ze zich grote zorgen om haar jongere broer Maarten, die bij de razzia in Putten is opgepakt en weggevoerd in een trein.
Ook na de bevrijding ontbreekt elk bericht. Maar dan komt Anna op het spoor van een jongen die het concentratiekamp Neuengamme heeft overleefd en sprekend op haar broer lijkt… Wat is er met Maarten gebeurd?

‘Ik ben blij dat er met deze uitgave weer aandacht is voor het verhaal van de razzia van Putten.’ Jannes Priem (laatste overlevende van de razzia in Putten)

Mijn mening:

Een triest verhaal waar zeker om gehuild zou kunnen worden. Het boek staat vol vragen wat overlevende hebben maar ook de mensen die thuis op hun geliefde wachten of ze weer terug kwamen.

Je wordt mee gesleurd door Anna haar verhaal en hoe zij het meemaakt. Ook wordt je mee gevoerd met Maarten hoe hij zijn leven verder gaat en alle gruwelijkheden doorstaat.

Een echte aanrader voor mensen die graag over tweede wereldoorlog lezen. Dit boek gaat dan ook op mijn speciale lijstje op deze website.

Je leest het soms met gemengde gevoelens hoe sommige mensen zo hard zijn naar joodse mensen die terug kwamen. Laten we voorop stellen dat we het nu hetzelfde doen met moslims? Verder doet mijn mening er verder niet toe. Hoe ik daarover denk. We zijn allemaal mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *