Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De laatste dagen van het derde rijk ( Karl Donitz) – Barry Turner.

Karl Dönitz - De laatste dagen van het Derde rijk

ISBN:
978 90 4521 065 0
NUR:
680 681 689
Aantal Pagina’s:
320
Uitvoering:
Gebonden

Prijs: € 27,95

Bedank hierbij de uitgeverij Karakter voor het recensie exemplaar.

Achterklep:

Grootadmiraal Dönitz volgde Adolf Hitler na zijn dood op als tweede Führer van het Derde Rijk. De Geallieerden hadden hem leren kennen als een formidabele tegenstander met innoverende tactieken en vreesden zijn rondzwervende Wolfpacks van duikboten die hun schepen in groten getale tot zinken brachten. Op de Atlantische Oceaan was niemand veilig: van de Noordzeekust tot de Oostkust van Amerika keken kapiteins en bemanningsleden nerveus naar de golven, uit angst het volgende doelwit te worden van deze U-boten.

Duizenden kwamen om het leven door deze nagenoeg onzichtbare sluipmoordenaars. Toch probeerde Dönitz – een van Hitlers meest loyale volgelingen – tegelijkertijd in de chaotische nadagen van de Tweede Wereldoorlog, deze zo snel mogelijk te beëindigen. Hij gebruikte wat er over was gebleven van zijn vloot om zo veel mogelijk burgers vanuit Oost-Europa te evacueren.

Aan de hand van het leven en de carrière van deze fascinerende man – die zowel een van Hitlers belangrijkste handlangers was, als de redder van 2 miljoen burgers door hen te evacueren – beschrijft Barry Turner de nadagen van de oorlog op meeslepende wijze.

Mijn mening:

Het een brede biografie over Dönitz. Het is een indrukwekkende man die helemaal geen leider wilde worden. Hij was een man als Marine officier en vond al goed genoeg. Hij zei ook tijdens gevangenschap dat hij alleen het land gediend heeft. Dat hij helemaal niks wist van de kampen, daar zijn de meningen over verdeeld of hij er meer van wist.

Hij was een zelfverzekerde man die wist wat hij deed. Dankzij zijn technische onderzeeboten zijn er tot heden veel meer uitgerust en verder uitgebreid.

Veel voertuigen die veel meer technische uitrustingen hebben gekregen na de Tweede wereld oorlog.

Het geeft in dit boek een duidelijke beeld waarom Donitz gekozen heeft voor de oorlog op zee. Het was zeker een indrukwekkende man die aan het einde van de Tweede wereld oorlog. Er ook een einde aan heeft gemaakt. Nederland word ook regelmatig genoemd in het boek en Oost-Friesland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *