Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De jongen op het houten kistje – Leon Leyson.

Achterklep:

Leon Leyson is pas tien jaar oud als de nazi s Polen binnenvallen en hij en zijn familie naar het getto van Krakau worden gedeporteerd. Leon komt in concentratiekamp Plaszow terecht, waar hij de dodelijke grilligheid van kampcommandant Amon Goeth moet zien te overleven. Tot hij door Oskar Schindler wordt opgemerkt en in diens fabriek aan het werk kan, ook al is hij zo klein dat hij op een kist moet staan om de machines te kunnen bedienen. Met een ongelooflijke hoeveelheid moed en doorzettingsvermogen weten Leon en een deel van zijn familie te overleven, maar uiteindelijk zal het lef van één man het leven van de Leysons redden: Oskar Schindler, en zijn inmiddels wereldberoemde lijst.De jongen op het houten kistje is het ontroerende en krachtige verhaal van een onschuldige jongen die een van de wreedste periodes in de geschiedenis van Europa moest zien te overleven.

mijn mening:

Een aangrijpend verhaal over een joodse jong en die in een getto komt te wonen.  Het verhaal gaat vooral hoe hij Oskar ontmoet en zo de oorlog weet te overleven. Als hij bij Oskar komt te werken is hij al vel over been maar toch houdt de knul hoop en moed.

Het is een dappere verhaal over familie en veel angst om te mogen leven.  De aangrijpend is vooral de echte foto’s van jonge Leon tot oudere Leon.

Oskar komt ook in de foto’s duidelijk naar voren. Leon had geen besef hoe gevaarlijk het was voor Oskar om voor zijn ‘joden’ op te komen. Hij heeft ook veel offers moeten brengen. Maar gelukkig hebben de meeste het allemaal overleefd. Maar na de oorlog was het nog niet makkelijk om terug te keren naar je land. De meeste die je weer tegen kwamen hadden allang verwacht je nooit meer terug te komen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *