Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De Gelukkige huisvrouw – Heleen van Royen.

De gelukkige huisvrouw

  • Nederlands
  • 25e druk
  • 9789049951399
  • maart 2010
  • Paperback
  • 298 pagina’s

Achterklep:

Heleen van Royen (1965) is geboren in Amsterdam. Ze schrijft voor diverse glossy´s en debuteert met De gelukkige huisvrouw op opvallende wijze in de Nederlandse literatuur.
Maak kennis met Lea Meyer-Cornelissen, een 31-jarige ‘kakmadam’ uit Aerdenhout, die emancipatie een vies woord vindt en wier echtgenoot Harry in het vastgoed zit (`wat dat is weet ik niet, maar het geld komt met scheppen binnen’). Op een kwade dag besluit Harry dat hij een kind wil. Lea stemt toe, nadat ze zijn overeengekomen dat hij haar elke avond zal nemen. Lea´s lesbische vroedvrouw Machteld heeft de aanstaande moeder een thuisbevalling aangepraat, maar de weeën zetten niet door en na urenlang modderen moet Lea alsnog naar het ziekenhuis. De baby wordt langs de `natuurlijke´ weg `gehaald´ – via schaar, pomp en tangen.
De bepaald niet vlekkeloze geboorte van Harry jr. blijkt het startschot voor een ontroerend en aangrijpend verhaal. Iedereen in Lea’s omgeving is in de – roze – wolken, behalve Lea zelf. Ze ontspoort volledig, wordt opgenomen in een kliniek en belandt uiteindelijk op de sofa van jetset-shrink Beau van Kooten. Hij probeert haar ervan te overtuigen dat de tragische dood van haar vader – toen Lea dertien jaar was – de oorzaak is van haar huidige crisis…
De gelukkige huisvrouw is het moedige, zowel hilarische als ontroerende verslag van een vrouw die vecht voor zichzelf, om in het reine te komen met haar verleden. Het is een roman over de universele thema´s geboorte en dood, zwangerschap en moederschap. Heleen van Royen verpakt zware thema´s in een humoristisch en ironisch cocon: de lezer laat zich welwillend meevoeren in Lea´s waanzinnige wereld – de wereld van een gelukkige huisvrouw…

mijn mening:

Hele tijd geleden nou ja jaren geleden heb ik de film gezien. Nooit het boek gelezen. Aangezien ik dit boek via weg geef site heb gekregen en dit keer wel een keertje weer eens Heleen van Royen wilde lezen.

Zal binnenkort ook eens een ode aan de auteur aan deze auteur besteden. Dit is boek is dan ook al jaren oud.

Het boek is makkelijk te lezen, zelfs luchtig ondanks de heftige onderwerpen welke er worden aangesneden.

Als je de film niet hebt gezien zou ik toch echt het boek gaan lezen voor je het gaat kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *