Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De bakkersdochter – Sarah McCoy.

74621f08841bf31620f49c207a5a21de_medium.

  • Uitgever: Meulenhoff Boekerij B.V.
  • Nederlandstalig
  • 368 pagina’s
  • 9789022565568
  • april 2015

Achterklep:

Duitsland, 1945. De ergste oorlogsterreur is aan de jonge Elsie voorbij gegaan. Zij en haar familie worden beschermd door een hooggeplaatste nazi die met haar wil trouwen. Maar als er in de kerstnacht een ontsnapt Joods jongetje op de stoep staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur van de bakkerswinkel voor hem opent. El Paso, Texas, zestig jaar later. Journaliste Reba Adams werkt aan een kerstartikel voor het plaatselijke blad en interviewt Elsie, de oudere eigenaresse van een bakkerij aan de andere kant van de stad. Elsie geeft haar verhaal maar moeilijk prijs. Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens de oorlogsjaren. Als de levens van deze twee vrouwen steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheid uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven. De bakkersdochter is een onvergetelijke, aangrijpende roman over de kracht van familie, liefde en vriendschap. Sarah McCoy weet de lezer recht in het hart te raken.

 

Mijn mening:

Het begint direct in de oorlogstijd, Josef neemt Elsie mee naar de nazifeest. Ze kiest voor Josef om haar familie te beschermen en hun bedrijf .Ze neemt een joods jongetje in huis om hem te beschermen. Je vliegt per hoofdstuk naar verleden en dan weer naar het heden naar Reba en Jane.

Elsie’s haar verleden komt langzaam en zeker meer in het verhaal terecht en je komt steeds meer dingen achter. Haar onzekerheden, angsten en waarom ze nog altijd zo handelt. Reba draagt ook een verleden met zich mee, die volgt ook later in het verhaal steeds meer naar buiten en zegt haar geheim ook tegen haar eigen zuster. Op het einde is er weinig spanning in het verhaal meer, dan komt er toch nog iets om de hoek wat je eigenlijks niet meer verwacht. Verder is het een mooie einde die niet meer verwacht.