Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De Aanslag – Harry Mulisch.

De aanslag

  • Nederlands
  • Paperback
  • 9789023466345
  • november 2010
  • 247 pagina’s

Achterklep:

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen en Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn leven lang blijven achtervolgen.
De Aanslag kreeg bij verschijning in september 1982 een juichende ontvangst in de pers, was een groot verkoopsucces en vond snel zijn weg naar een groot lezerspubliek in binnen- en buitenland: wereldwijd zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Mijn mening:

Mijn boek is nog veel ouder uit 1985. Een oudje zeg maar al.

Had hem eigenlijk veel eerder moeten lezen aangezien het een klassieke boek is voor het lectuur. Hij stond of staat vaak op de lijst van Nederlands. Zelf nooit op school gelezen. Want wij hadden geen boekenbesprekingen op praktijkschool.

Het is een treurig verhaal over een aanslag wat door andere nog een ergere uitwerking krijgt door toedoen van anderen.

Je leeft met Anton mee hoe hij met zijn trauma om gaat en hoe het probeert te verwerken. Het gaat zijn hele leven door. Wat best normaal is met een trauma. In deze tijd weten ze de gevolgen van trauma nog niet hoeveel impact het heeft op het leven.

Het boek leest best makkelijk weg en is in verschillende delen opgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *