Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

Dagboek van Mozes Flinker.

  • Nederlands
  • 146 pagina’s
  • Amphora Books

Wil hierbij de uitgeverij bedanken voor dit recensie exemplaar, ben erg geintersseerd in tweede wereldoorlog. Wil er altijd meer van weten. Zelfs van verhalen die minder bekende zijn om die extra aandacht te mogen geven. Zodat het alsnog weer gelezen gaat worden.

Mozes Flinkers

Achterklep:

Aangrijpend oorlogsdagboek van een orthodox religieuze joodse jongen. Er spreekt een geheel eigen visie uit, beinvloed door het milieu van de schrijver (dit wordt belicht in het interessante naschrift) en het getuigt van een wanhopige strijd met God, omdat Hij geen einde maakt aan het lijden van Zijn volk (nog steeds aktueel). Waarschijnlijk zal dit unieke boek niet die aandacht krijgen die het verdient, omdat men zich min of meer moet kunnen verplaatsen in deze gedachtenwereld, anders zal men zich verbazen of misschien zelfs deze getuigenis hoogdravend en theatraal vinden vanwege de plechtige (Bijbelse) taal. Maar: zeer de moeite waard. Aan deze druk is een nieuw voorwoord van Dick Houwaart toegevoegd.

Dit boek is net zo belangrijk als Anne Frank, Etty Hillesum. Word ook wel gezegd dat het een drieluik is van de slachtoffers die zijn gevallen in de tweede wereldoorlog.

Dr.Jacob Soetendorp heeft de Nederlandse vertaling gedaan van dit boek. Dit boek was eerst in het Herbreews geschreven. Deze vertaling word nu door Stichting Amphora Books met een nieuwe voorwoord van Dick Houwaart de voorzitter van Anne Frank Stichting.

Mijn mening:

Het heeft 14 dagen ongeveer geduurd voor ik hem uit had maar dat geeft niet. Het boek komt uit de jaren 80 en dat is ook wel te merken met de taal.

Een hele andere kijk vergeleken met Anne Frank, zij zat vast in Amsterdam en ondergedoken. Mozes liep vrij rond in belgie. Eerst zonder verblijfvergunning en later met vergunning. Het geld wordt wel minder en Mozes blijft studeren al gaat het steeds moeilijker. Hij blijft ondanks alles zich zorgen maken over wat er allemaal om hem heen gebeurd.

Het is geen dik boek, vergeleken met de boeken die ik normaal lees veel dikker zijn. Het boek is wel een aanrader om te lezen hoe een jongen de oorlog meemaakt en zijn gedachtengang te leren kennen. Maar ook waar hij over na denkt. Hij denkt zelfs over na de oorlog, zijn volk en waar zijn woonplaats is.

Bedank hierbij de stichting voor het beschikbaar stellen voor dit boek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *