Liefde voor boeken Amanda

Waar boekenliefde verder gaat dan lezen.

De fotograaf van Auschwitz – Luca Crippa en Maurizio Onnis.

De fotograaf van Auschwitz

  • Uitgever: Boekerij
  • Nederlandstalig
  • 288 pagina’s
  • 9789022577486
  • juli 2016

Bedank hierbij een goede vriendin voor het kopen van dit boek, rond het sinterklaas.

Achterklep:

Het schokkende verhaal van de man die gedwongen werd de oorlogsmisdaden van de nazi’s vast te leggen
Iedereen kent de foto’s van de gevangenen in Auschwitz en die van de slachtoffers van ­Mengeles wetenschappelijke onderzoeken. Maar wíe nam die foto’s? Een SS’er? Mengele zelf? Wilhelm Brasse, gevangene nummer 3444 in ­Auschwitz, werd van 1940 tot 1945 gedwongen om met ‘Deutsche Gründlichkeit’ elk gruwelijk detail van het kampleven op foto’s vast te leggen. Dagelijks geconfronteerd met de wanhoop en het lijden van de gevangenen, realiseerde Brasse zich dat hij iets moest doen om deze misdaden openbaar te maken. Keer op keer riskeerde hij zijn leven door foto’s en negatieven in handen van het Poolse ­verzet te spelen. Toch vond Brasse zelfs in de dodenkampen on­verwachte blijken van hoop: de moed van de ­verzetsstrijders, een klein, vriendelijk gebaar en het vinden van liefde op de onwaarschijnlijkste plek op aarde, overtuigden Brasse ervan dat zelfs oog in oog met de dood sommige mensen nooit hun menselijkheid en de hoop op een beter leven verliezen.

Mijn mening:

Een indrukwekkend verhaal over Wilhelm Brasse die fotograaf is. Omdat hij half Duits is wordt hij door de nazi’s gebruikt om foto’s te maken van de gevangenen en is eerst alleen maar portret foto’s.

Na verschillende jaren worden de eisen van de foto’s en wordt Brasse voor meerdere doelstellingen gebruikt.

Brasse vind het in het begin zijn redding. Later vind hij dat niet meer. Schrok vooral dat Brasse drie jonge meiden moest vastleggen die hun baarmoeder gingen verwijderen.

Ik zag dat helemaal voor me en dat was echt geen pretje.

Verder is een aanrader om te lezen als je van tweede wereldoorlog boeken houdt. Het verhaal is waargebeurd onthou dat wel in je achterhoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *