De achterkant van de bevrijding – Henk Eefting.

Uitgever: Gopher B.V.
  • Nederlandstalig
  • 110 pagina’s
  • 9789059740358
  • april 2011

Achterklep:

‘Ik heb dit boek geschreven om de andere kant van de bevrijding te laten zien. Toen mijn vader aan het eind van de oorlog als NSB’er werd gearresteerd voelde ik verwarring en verdriet.’

Henk Eefting heeft als de zoon van een NSB’er veel moeten ondergaan om uiteindelijk zover te kunnen komen dat hij dit boek schreef. Vaak hield hij zich stil tegenover leeftijdsgenoten, ook waar hoongelach hem deel viel. Op Bevrijdingsdag kon hij niet juichen. Dit boek vertelt zijn verhaal: over de arrestatie van zijn vader, de rechtszitting en hoe de boeren in Drenthe bij de beweging zijn geraakt. Maar ook de vraag of er nu eindelijk gerechtigheid heeft plaats gevonden.
Al schrijvende heeft hij de gebeurtenissen uit die tijd weten te reconstrueren. Henk Eefting geeft met dit boek een stem aan de generatie van de NSB-erfgenamen.
Mijn mening:

Het is een naturel geschreven boek over de verleden van zijn vader.

Wat de gevolgen waren van NSB’er geweest te zijn.

De gevolgen zijn zelfs na jaren voelbaar bij zijn vader omdat die in kamp Westerbork heeft gezeten voor NSB’er te zijn geweest.

 

Hij was geen landverrader, maar dat word ook duidelijk in het boek.

Met veel documatie over en brieven met alle informatie en kampen in het laatste hoofdstuk maakt het nog echter.

 

Ondanks het een dun boekje is, leest het wel lekker vlot weg en ongeloof hoe Nederlanders reageerde toen oorlog net voorbij was en waarom ze NSB’ers pakte in plaats van de Duitsers is dan ook al gauw gemaakt.

Duitsers waren namelijk al gevlogen naar hun eigen land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten